Абстрактна ретроспектива: в «ЄрміловЦентрі» відкрилась виставка Юрія Шеїна

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 17 лютого 2017, 16:13
На виставці «Зрю зря» представлені роботи, створені в різні творчі періоди художника.
Абстрактна ретроспектива: в «ЄрміловЦентрі» відкрилась виставка Юрія Шеїна

Це, по суті, перша виставка Юрія Шеїна, де були поєднані роботи різних творчих періодів, а не одного конкретного відрізку часу. Тому експозиція вийшла дуже різнобарвною: картини, які представляють різні часові відрізки, відрізняться власним настроєм, образами та кольоровою гамою.

«Взагалі, я вважаю Юрія Шеїна художником, творчість якого має велике значення не лише для Харкова, а й для України в цілому, – розповіла директорка «ЄрміловЦентру» Наталія Іванова, – можливо, він взагалі належить до таких митців, твори яких є частиною історії живопису. Це ретроспективна виставка, на ній представлені різні періоди його творчості. Тому що є роботи більш яскраві, є роботи навіть депресивні, є роботи, зроблені з певним настроєм та натхненням. І, дивлячись на ці роботи, відчуваєш настрій художника. Я дуже люблю творчість цього автора».

Художнику вже виповнилось 70 років, в нього багата творча біографія. Він продовжує працювати в області станкового живопису та інсталяції, а його роботи виставляються і на всеукраїнських, і на міжнародних виставках. Юрій Шеїн і за совєтських часів малював абстракції, коли його колеги по творчості працювали в стилі соціалістичного реалізму.

«А в нього було натхнення малювати інше, – зазначила Іванова, – готуючись до цієї виставки, ми передивились деякі архівні матеріали, які були надані самим художником та його родиною. В 1993 році відбулася його перша виставка абстрактного живопису та інсталяції в Харківському художньому музеї. Це було явищем для того часу. Мені здається, що це той художник, який в той час зміг певною мірою щось зробити».

Подивитись на різні періоди творчості Юрія Шеїна можна буде до 8 березня.

comments powered by HyperComments