«Це фільм про те, як люди стають героями» – Чистилін

Юлія Гуш  |  Субота, 18 лютого 2017, 13:54
Нещодавно на телебаченні відбулася трансляція фільму «Герої не вмирають», присвяченого подіям Майдану.
«Це фільм про те, як люди стають героями» – Чистилін

І ця кінострічка, і майданівські події були обговорені під час круглого столу, в якому взяли участь представники Євромайдану, голови молодіжних громадських організацій та органів студентського самоврядування. Захід був прурочений до Дня пам’яті героїв Небесної сотні.

Володимир Чистилін, продюсер стрічки, розповів, що «Герої не вмирають» – це фільм-розум про те, як люди стають героями. В центрі подій – історії трьох героїв Небесної сотні, харків’ян Владислава Зубенко, Євгена Котляра та Юрія Паращука, які 18 лютого 2014 року поїхали до Києва та брали участь в подіях на Інститутській.

«Ми зрозуміли, що потім про них будуть розказувати легенди, їм встановлять дошки, пам’ятники, їх іменами назвуть вулиці, школи, – розповів Володимир Чистилін, – а нам хотілося розповісти про тих хлопців, яких ми знали. З всіма їх проблемами, труднощами. Це фільм про життя, смерть, любов, свободу, про людську гідність. Це фільм-роздум, фільм-емоція, яка передає дух Майдану. Там є історія про їх останні три дня».

За його словами, їм, як документалістам, пощастило – один з харківських операторів знаходився в той час на Інститутській. В той самий момент, коли тривали розстріли людей. Йому вдалося сховатися за бігбордом та відзняти те, що там відбувалося. Згодом ці кадри показували на міжнародних телеканалах.

«Про політику можна розповідати довго, хоча не завжди це виходить зрозуміло, – зазначив Леонід Онищенко, учасник тодішніх подій, – я вважаю, що це дуже показово, коли люди розповідають, чому пішли. Бо коли починається стрільба, люди діють залежно від підготовки і випадковості. А зробити крок до рішучого повороту подій – це вже кожен сам наважується».

Учасники круглого столу розповідали про події, які відбувались під час Майдану, про людей, які брали в них безпосередню участь. Зокрема, був згаданий і харківський Євромайдан.

«Подією, яка увійде в підручники історії, буде Форум Євромайданів, який тривав 11-12 січня, – розповів Чистилін, – за тиждень до подій на Грушевського. Тоді зібралися дійсно відомі люди. Там було півсотні реально діючих майданів. Тоді ми думали, як діяти далі. Ми чітко розуміли, що Майдан переможе. І друга подія відбулася 22 лютого 2014 року. Тоді, поблизу Палацу спорту, харків’яни зламали сценарій розділу України. Бо тоді був Азаров, Янукович, а в Бєлгороді стояли танки».

За задумом організаторів, цей круглий мали відвідати саме представники молодіжних організацій. Це потрібно для того, щоб вони могли поширити в своєму середовищі ті історії, меседжі та ідеї, які пролунали під час заходу.

comments powered by HyperComments