Сергій Жадан: «Серед харків’ян є велика кількість небайдужих, хороших, щирих людей»

Юлія Гуш  |  Неділя, 19 лютого 2017, 21:49
Нещодавно в Харкові відбувся рок-концерт, організований Благодійним фондом Сергія Жадана.
Сергій Жадан: «Серед харків’ян є велика кількість небайдужих, хороших, щирих людей»

В ньому взяли участь такі виконавці, як Жадан і Собаки в космосі, Шана, Папа Карло, Борис Севастьянов, Олег Каданов та Вул. Курзу. Всі зібрані від продажу квитків чи скриньок гроші підуть на допомогу сім’ям загиблих бійців. Про сам концерт та свою благодійну діяльність розповів Сергій Жадан.

Ви збираєте кошти для родин загиблих військових. Розкажіть, буд ласка, чому так важливо привертати увагу до їх проблем? Зокрема, за допомогою таких заходів?

Мені здається, що важливо нагадувати тим нашим співгромадянам, які роблять вигляд, буцімто війни немає, що вона, насправді, триває. Вона ніде не зникла. Гинуть наші співгромадяни – і військові, і цивільні. Дехто про це забуває, дехто, можливо, про це не знає, не чує. Чи не хоче чути. Власне, для цього ми це все робимо. Тим більше, є нагальні проблеми. Далеко не завжди у родин загиблих є можливість отримати, скажімо, компенсацію, на яку вони мають право. У когось виникли якійсь індивідуальні потреби та проблеми. От ми намагаємося працювати в індивідуальному порядку. Тобто, для нас це не якась формальна робота, ми не просто заробимо грошей та автоматично розішлемо якимось родинам. Ми працюємо з родинами. Ми, власне, їх знаходимо, ми спілкуємося з ними та намагаємося зрозуміти, що їм потрібно. Щоб наша робота була не формальною, а надзвичайно ефективною.

На вашу думку, харків’яни є небайдужими людьми?

Серед харків’ян є велика кількість небайдужих, хороших, щирих людей.

А багато серед них тих, хто бажає займатися благодійністю та, зокрема, допомагати родинам загиблих військових?

Мені здається, що є достатня кількість таких людей. Себто, важко говорити про всіх, говорити про якісь тенденції. Але ми третій рік займаємося волонтерством. І ми не можемо поскаржитися, що нам бракує розуміння чи коштів. Коли ти говориш про якісь потреби, коли ти окреслюєш якусь проблему, то завжди з’являється велика кількість людей, які готові тобі допомогти, які готові тебе підтримати. Скажімо, ми десь тиждень тому збирали кошти для інтернату. Дали оголошення про те, що хочемо купити меблі та лінолеум. Все вирішили. Вчора були в Костянтинівці купили два дивани та два м’які куточки для дітей.

Взагалі, які категорії населення допомагають більше всіх?

Всі допомагають. Від студентів до пенсіонерів. До нас нещодавно прийшла бабуся та принесла 800 гривень. Або на днях перерахували тисячу гривень працівники Кременчуцької виховної колонії. Ми їх знаємо, виступали там з благодійними концертами. Ми також підтримуємо їх дітей. І їм, ясна річ, ніхто не наказував, це не було якоюсь рознарядкою. Просто вони до нас добре ставляться. Якщо ми ці гроші отримаємо, то ми їх дійсно використаємо ефективно, а не заберемо їх собі до кишені. Тобто, вони нам довіряють, вони нас підтримують.

Хто в першу чергу може розраховувати на підтримку? Кому частіше допомагають?

Ми всім допомагаємо. Ми не є якоюсь офіційною державною інституцією. За нами немає грошей олігархів, за нами немає грошей політиків. Ми, власне, отримуємо кошти або від громадян, або через такі благодійні акції. Себто, письменники, музиканти щось проводять, а кошти не беруть собі в якості гонорарів, а перераховують на якусь благодійність. У нас, на жаль, не такі великі можливості, але ми дійсно знаємо, з ким ми працюємо, для чого ми працюємо. Мені здається, що певний ефект від нашої діяльності є.

comments powered by HyperComments