Сашко Положинський: «Зараз з’явилися нові україномовні проекти, за які не соромно»

Субота, 4 березня 2017, 22:05
Свої погляди на сучасну масову культуру виклав музикант Сашко Положинський під час відкритої дискусії «Моя музика».
Сашко Положинський: «Зараз з’явилися нові україномовні проекти, за які не соромно»

Дискусія, присвячена українській масовій культурі, відбулася в ХНУ імені В.Н. Каразіна в межах культурної ініціативи «П’ятий Харків». Модерував захід Сергій Жадан. За його словами, сьогодні важливо говорити і про масову культуру в контексті тих подій, які зараз відбуваються в країні: «Ми спеціально намагалися запрошувати гостей з різних галузей, з різних сфер, – підкреслив він, – перед цим у нас були, власне, літератори. А Сашко у нас «відповідає» за поп-культуру, за рок-культуру, за масову культуру. Масову культуру, я маю на увазі, в хорошому сенсі. Я до цього аспекту ставлюся з дуже великою повагою».

Сашко Положинський зі свого боку розповідав про стан української музики, особливо в контексті тих подій, які відбулися в Україні за останні декілька років. За його словами, незважаючи на наявні проблеми, справи в українських музикантів йдуть не так вже погано

«Можна говорити, що кількість концертів українських артистів збільшилась, – розповів Сашко Положинський, – збільшилась, взагалі, кількість пізнаваних українських артистів. І збільшилась кількість людей, які ходять на платні концерти. Це, мені здається, дуже важливий показник. Що люди ходять не тільки на безкоштовні концерти».

Зокрема, учасники дискусії торкнулися теми радіомовлення та квотування українських пісень. За словами Положинського, формальне квотування дає тільки зворотній ефект та не сприяє популяризації української музики. Наприклад, чимало радіостанцій надають перевагу старим хітам, ігноруючи музичні композиції, які були створені нещодавно. «У нас нібито змінилося законодавство з приводу радіомовлення, але сама радіосітка не змінилася», – зазначив він.

«Відбулася певна підміна понять, – додав Жадан, – замість того, щоб просувати дуже класну, хорошу музику, яка зовсім неформатна, ми слухаємо хіти та кліпи 90-х та початку 2000-х».

Сашко Положинський зазначив, що нині український бізнес не хоче ризикувати та воліє рухатися за звичними схемами. Це і породжує такий консерватизм в сфері радіомовлення. Проте ситуація починає змінюватися на краще. За його словами, зараз з’явилися нові україномовні проекти, «за які не соромно».

comments powered by HyperComments