Фестиваль «ART-UKRAINE» має піднятися на міжнародний рівень

Юлія Гуш  |  Середа, 3 травня 2017, 17:36
Крім того, він повинен популяризувати українське театральне мистецтво та вивести Україну на світову культурну арену
Фестиваль «ART-UKRAINE» має піднятися на міжнародний рівень

Такими очікуваннями поділилися організатори щорічного театрального фестивалю-конкурсу «ART-UKRAINE», який зараз проходить у 21 області України. Заплановано, що до фінального туру пройде тільки три театральні колективи, які будуть змагатися між собою в Києві, на сцені театру імені Івана Франка. Але щоб визначити переможців відбірного туру, глядачі будуть заповнювати анкети, де оцінюватимуть і сам спектакль, і акторську гру, і роботу режисера.

«Унікальність даного фестивалю полягає в тому, що тут немає журі, – розповів Костянтин Гусєв, ініціатор фестивалю «ART-UKRAINE», – журі фестивалю – це глядачі. Глядачі будуть оцінювати рівень кожної вистави. І шляхом рейтингового відбору будуть визначені кращі театри…. Це підтримка театрального мистецтва, підтримка театрів і популяризація самого театрального жанру в Україні».

За його словами, в Харкові з театральним мистецтвом справи йдуть добре, люди відвідують театри. Чого скажеш сказати про більшість регіонів країни. Тому не дивно, що Харків також приєднався до даного фестивалю. Тут то в театрі ім. Т.Г. Шевченка відбудеться показ спектаклю «Гроші (Сто тисяч)», поставленого за твором Карпенка-Карого. Гусєв підкреслив, така підтримка театрального мистецтва є напрочуд важливою, адже без досягнення певного культурного рівня суспільство не може очікувати на прогрес та розвиток.

Організатори не планують зупинятися на досягнутому і вже, за їх словами, складають концепцію фестивалю на 2018 рік. Плани у них цілком амбітні: передбачається, що він стане міжнародним і завдяки ньому українські трупи будуть ставити п’єси не тільки в українських, а в зарубіжних театрах. Організатори впевнені, що зараз дуже важливо вивести Україну на світову культурну арену.

«Фестиваль проходить в Україні вперше, – підкреслила Ганна Кросс, керівниця проекту «Всеукраїнський щорічний фестиваль «ART-UKRAINE»», – але не пройшовши ще половини шляху, фестиваль став щорічним. Адже є плани на наступний рік. Є чимало театрів, які дуже хочуть брати участь, але, на жаль, цього року у них не вийшло. Я думаю, що по завершенню фестивалю він стане міжнародним. Адже нас підтримують українські діаспори, нас підтримує преса, весь світ».

comments powered by HyperComments