Скоро вулиці заграють новими барвами: у Харкові стартував «Mural Fest 2017»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 12 травня 2017, 17:27
Відкриття фестивалю розпочалося презентації муралу «Дрізд-горобинник» від творчої групи «Kailas-V», який тепер прикрашає один з будинків на проспекті Тракторобудівників
Скоро вулиці заграють новими барвами: у Харкові стартував «Mural Fest 2017»

Фестиваль «Mural Fest» в Харкові проходить вперше. В ньому братимуть участь художники як з України, так і закордону –Німеччини, Польщі, Іспанії та Італії. Заплановано, що до кінця поточного року в місті з’явиться 5-6 нових муралів. Більшість з них буде створено влітку, коли погодні умови є найбільш відповідними.

Мурал «Дрізд-горобинник», над яким працювали художники групи «Kailas-V», став першою роботою, створеною в межах даного фестивалю.

«В Харкові це вже восьмий фасад із зображенням птахів, які живуть поруч з нами, – розповів художник Андрій Пальваль, – є птахи і в інших містах та країнах. Цей птах створювався місяць. Все через те, що всередині квітня випав сніг, а потім пішов дощ, а потім – знову сніг. Але все вийшло дуже чудово. Все малювалося водоемульсійними фарбами. Я впевнений, що в таких достатньо агресивних погодних умовах вони існуватимуть достатньо довго».

Зокрема, в якості «полотн» для художників-муралістів були обрані будинки як у центрі, так і в спальних районах міста: «Сам фестиваль, за нашим задумом, має дати художникам можливість виразити себе, виразити власне «я», – підкреслила Яна Вовк, директорка «Kailas-V», – ми вирішили почати саме зі спального масиву. Наша концепція йде від того, щоб зробити світ яскравішим, зробити яскравішім і наш Харків, і життя харків’ян. Сподіваюсь, в подальшому з’являться й інші яскраві роботи».

Крім того, для участі у фестивалі було запрошено й авторів, які вже здобули всесвітнє визнання у цьому напрямку. Серед них – німецький художник Хендрік Байкірх, чия робота прикрасить один з будинків на площі Поезії.

Переможець всесвітніх виставок, він є автором найбільшого в світі муралу висотою у 86 метрів, якій був намальований у Південній Кореї .

«У нього дуже цікава та незвичайна тематика, – розповіла Вікторія Грецька-Миргородська, начальник управління інвестиційної діяльності та іміджевих проектів,– він малює літніх людей, малює різні прошарки населення, які присвятили своє життя праці, які є малозабезпеченими. Це для того, щоб закликати людей побачити та почути дану проблему. В Харкові буде композиція, яку вже практично затвердили. Це портрет молодої дівчини і літньої жінки. Він буде символізувати життя людини, яка розпочинається з яскравого старту і закінчується мудрою старістю. Для того, щоб закликати оточуючих зрозуміти, що людина, проживши життя, тільки в старості може дати їй оцінку і сказати, наскільки цікавим воно було, наскільки воно правильно чи неправильно прожите. Щоб люди зрозуміли, що старість – це той час, коли відбувається переосмислення життєвих цінностей».

Таким чином, організатори фестивалю бажають створити в місті своєрідний мистецький музей під відкритим небом, який би дарував мешканцям та гостям міста приємні та позитивні моменти: «А такі мурали, на мою думку, або просто піднімають настрій, спонукають усміхнутися, або змушують замислитися про певні проблеми, – продовжила Грецька-Миргородська, – загалом, це сучасне мистецтво, яке покликане надихати, піднімати настрій і давати можливість замислитися. Я вважаю, що для міста це просто чудово. Адже на постсовєтському просторі, на жаль, міста сірі, без яскравих брав. А такі твори мистецтва не просто б несли смислове навантаження, а також давали людям світлий, радісний настрій».

comments powered by HyperComments