Персоналії, що творять культурне обличчя країни: у Харкові була презентована нова збірка Люцини Хворост

Юлія Гуш  |  Вівторок, 16 травня 2017, 19:33
У харківській книгарні «Є» пройшла презентація книги Люцини Хворост під назвою «А скажіть, будь ласка…»
Персоналії, що творять культурне обличчя країни: у Харкові була презентована нова збірка Люцини Хворост

До книжки увійшли інтерв’ю, які авторка збирала протягом декількох років. Там передусім представлені персоналії, які беруть безпосередню роль у розвитку сучасної української культури – письменники, поети, мовознавці, меценати та громадські діячі. Але незважаючи на схожі риси, кожного з них відрізняє власне світобачення, ідеологічні погляди та своя візія України.

«Ця книжка писалася кілька років, – розповіла Люцина Хворост, – починаючи з 2010-го, коли я зробила перше інтерв’ю для журналу «Березіль». І його героєм був видатний дисидент, мовознавець Святослав Караванський. В той момент я зрозуміла, що мені цікаво це робити, мені цікаво працювати саме в такому жанрі. Час від часу я, вже з власної ініціативи, почала обирати персоналій, цікавих мені людей, який я розпитувала про їхнє творче життя, намагалась змалювати потім їх творчий портрет шляхом інтерв’ю».

Серед згаданих персоналій – Святослав Караванський, мовознавець Орест Ткаченко, поетеса Лариса Вировець,  мовознавець Ігор Муромцев, поет та політв’язень Василь Боровий, літераторка Олександра Ковальов , поет Анатолій Перерва, відома мовознавця та соціолінгвістика Лариса Масенко, поет Володимир Базилевський та інші.

«Люцина у своїх глибоких, інтелектуальних інтерв’ю дошукується певних принципових речей, намагається дослідити, явити читачеві своєрідну творчу філософію людини, до якої вона звертається, – зазначила поетеса та перекладачка Олена О’Лір, – якій вона адресує свої запитання».

Серед героїв книги «А скажіть, будь ласка…» є мешканці з різних міст України. Проте  значне в ній займає саме Харків, його письменницька громада та творча інтелігенція.  

«Коли мене питають, що об’єднує цих персоналій, то я відповідаю: «Їх об’єднує мій власний вибір», – зазначила Люцина Хворост, – та чи інша людина могла мене зацікавити своїм віршем, своєю прозою, якоюсь громадською позицією, якимось своїм виступом. І так, по ниточці, я почала цей клубок розмотувати. І мені було цікаво наблизитись до цієї особистості, зрозуміти, чим вона живе, як вона сформувалась. І показати, наскільки відомим є внесок цієї людини в обличчя сучасної України. 

comments powered by HyperComments