Пейзаж як спосіб самовираження: харківський художник представив свою персональну виставку

Субота, 24 червня 2017, 18:17
У Харківському художньому музеї стартувала персональна виставка художника Ленура Веліляєва.
Пейзаж як спосіб самовираження: харківський художник представив свою персональну виставку

На виставці представлено близько тридцяти робіт, які були написані художником за останні п’ять років. Всі вони виконані у пейзажному жанрі, який для автора представляє найбільший інтерес. Роботи відрізняються різноманітністю пейзажних мотивів та композиційних побудов, більшості з них притаманні виразні, контрастні барви.  

«Ці роботи, напевне, об’єднує пейзаж як такий, – розповів Ленур Веліляєв, – адже тут виставлені виключно вони. Натюрмортів немає, хоча я і їх пишу. Також їх може об’єднувати якесь моє особисте бачення, захоплення світом, природою. Це те, як я їх пропускаю крізь призму власного сприйняття та відчуттів. Мабуть цим, якоюсь енергетикою, якимось настроєм, який відповідає моєму характеру та моїй особистості. Це, напевне, і об’єднує роботи».

На представлених пейзажах можна побачити краєвиди Чорногорії, Франції, Криму та Площі. В своїх роботах художник робить акцент на принадах кожного місця: в одній картині, наприклад, підкреслена яскрава барвистість побаченого краєвиду, а іншій – контраст між золотавим піском та глибоким синім небом.

«В пейзажі я відчуваю себе максимально вільним, – зазначив Веліляєв, – якщо я під час навчання в училищі та академії писав портрети, натуру, оголену натуру, то відчував, що виконую академічні задачі. Пейзаж, все таки, мені більш близький по духу. Адже там можна відійти від певних пропорцій, щось додати, а щось – прибрати. В ньому немає таких рамок як, наприклад, в портреті. Пейзаж – він більш абстрактний, він піддається розумінню багатьох. І я відчуваю себе в ньому легко та вільно». 

comments powered by HyperComments