Як відвідувачі музею «Енеїду» просто неба дивились

Юлія Гуш  |  Неділя, 23 липня 2017, 09:36
У Літературному музеї стартують покази фільмів, знятих за творами українських та іноземних письменників.
Як відвідувачі музею «Енеїду» просто неба дивились

Всі кінопокази проходитимуть просто неба – прямо в садку Літмузею. І першого разу відвідувачам показали мультфільм «Енеїда» Володимира Дахна, який був знятий за однойменним твором Івана Котляревського. Перед початком кінопоказу співробітниці музею згадали про неофіційну жалобу за загиблими українським військовими, яких присутні вшанували хвилиною мовчання. Вони зазначили, що не стали відміняти показ «Енеїди», адже саме зараз українцям так необхідно єднатися та вивчати свою культуру.

«Кіно просто неба – це такий досить сучасний формат, коли можна зібратися у теплій, затишній атмосфері, випити чаю, подивитися гарний фільм і обговорити його, – розповіла Ольга Черемська, наукова співробітниця Літмузею, – ми вважаємо, що для цього є всі ресурси. Є садок, є стіни, на яких можна показувати. Ми вирішили подивитися мультик за твором Івана Котляревського «Енеїда». Бо ми відзначаємо 175-й ювілей першого найповнішого видання, яке вийшло у світ в Харкові 1842 року. І цей мультик дасть нам можливість ще раз замислитися над своєю ідентичністю, над проявами тих сфер життя, які ми, можливо, трохи витісняємо. І загалом, Іван Котляревський – він такий веселий бешкетник. І не зайвим буде його згадати».

Мультфільм був знятий за мотивами «Енеїди» Котляревського, яка являє собою травестійно-бурлескну пародію на знамениті «Енеїду» та «Іліаду». Тому його сюжет, персонажі та художні образи повністю відповідають даному жанру. В подальшому кінопокази будуть проводитися доти, доки погода залишатиметься сприятливою. Наступного разу співробітниці Літмузею планують влаштувати вечірку в стилі «Лиса Микити» Івана Франка, де відбудеться показ однойменного мультфільму. Загалом, в межах таких показів можна буде подивитися фільми, зняті за творами українських та іноземних письменників

comments powered by HyperComments