Фестиваль «Гетьманська слава» буде традиційним – Світлична

Неділя, 23 липня 2017, 10:56
22 липня у Коломаку проходив фестиваль «Гетьманська слава», присвячений 330-річчю обрання Івана Мазепи гетьманом України.
Фестиваль «Гетьманська слава» буде традиційним – Світлична

Це було масштабне дійство, яке на Харківщині проходило вперше. Його відвідало близько тисячі гостей та мешканців області, передає прес-служба ХОДА. На головній сцені фестивалю виступили близько 50 творчих колективів і майже 20 районів Харківщини взяли участь у змаганнях козацьких куренів.

«Сьогодні ми започатковуємо традицію проведення в Коломаку масштабного козацького фестивалю, – розповіла Юлія Світлична, – його організація об’єднала представників влади, громадські організації та творчі колективи всієї Харківщини. Спільними зусиллями нам вдалося створити справжнє свято козацької слави і  єднання, а саме єднання було метою Івана Мазепи».

Під час фестивалю відбулася прем’єра опери «Мазепа»  Петра Чайковського під відкритим небом.

За задумом постановників, вистава не уславлює російське військо та не кидає тінь зрадництва на гетьмана Мазепу. При тому, що основна лінія опери там зберіглася. Сценічне оформлення вистави символізує розбудову української державності, завдяки будівельним лісам та конструкції, що  увінчує у фіналі купол духовного та державного перетворення.

Крім того, того дня пройшло відкриття пам’ятника Івану Мазепі: «Пам’ятник видатному гетьману має не тільки історичну цінність, – розповіла голова ХОДА, – це символ об’єднання українського народу заради розбудови держави. Мазепа казав: «Не маш любови – не маш згоди». Сьогодні ми доводимо, що український народ – щирий, повний любові, здатний об’єднатися для розвитку своєї країни».

Загалом, на площадці фестивалю працювала виставка-ярмарок народних майстрів, проводилися майстер-класи з народних ремесел. Також у рамках заходу відбулося відкриття виставки плакатів, які підготували студенти Харківської державної академії дизайну та мистецтв, працювала виставка-продаж книжкової продукції.

 

comments powered by HyperComments