Це образливо – сприймати народну творчість як щось шароварне та пародійне – Жадан

Юлія Гуш  |  Вівторок, 8 серпня 2017, 19:01
Зокрема, літературно-музичний фестиваль «Дорога на Схід» має не тільки представити творчість народних колективів, але й зруйнувати існуючі стереотипи щодо традиційної культури.
Це образливо – сприймати народну творчість як щось шароварне та пародійне – Жадан

За словами організаторів, на фестивалі «Дорога на Схід» буде здійснена спроба максимально якісно представити не тільки слобожанську традиційну культуру, а й творчість народних колективів з різних районів Харківщини.

«Я радію, що в нас є етнічна сцена, де будуть вступати колективи з Харківщини, – розповів Сергій Жадан, – я розумію, що це важливо і для самих виконавців. Щоб ми побачили трішки інші колективи, щоб ми змінили ставлення до народних колективів, народної творчості як чогось такого шароварного, пародійного і карикатурного. Тому що це страшенно образливо і страшенно несправедливо. Мені здається, що це надзвичайно недооцінений пласт культури, який багато свідчить про нас усіх».

«Ми бачимо зацікавленість в традиційній культурі, – зазначила Світлана Коновалова, дослідниця слобожанського і полтавського фольклору, – якщо говорити про соціальну контекст, то, по-перше, це гарний шанс для колективів нашої області якось себе проявити, взяти участь в якомусь гарному заході. По-друге, це ще спроба подолати стереотипи, які, на жаль, склалися навколо традиційної культури, навколо слобожанської ідентичності».

Вона розповіла, що слобожанська культура до сьогоднішнього дня залишається недослідженою для багатьох етнографів.

За словами Коновалової, така проблема, зокрема, стає помітною під час профільних конференцій, які проходять за участі професійних етнографів. «І люди, фахівці, які не один десяток років працюють в цій галузі, завжди чомусь дивуються, – зазначила вона, – для них стає шоком, коли виявляється, що 70% Харківської області розмовляє українкою мовою. Це чомусь неймовірно важко зрозуміти. Наскільки сильний стереотип. Тут справді цікава культура, дуже цікава історія цієї традиційної культури».

Детальніше про те, як дістатися майданчиків фестивалю, кого і коли слухати, де жити. 

comments powered by HyperComments