Харків’янам розкажуть, якими були життєві шляхи Бориса Грінченка

Субота, 12 серпня 2017, 10:44
В Харківському літературному музеї відбудеться презентація біографічного дослідження про Бориса Грінченка, чия постать до сих пір залишається маловідомою для більшості харків’ян.
Харків’янам розкажуть, якими були життєві шляхи Бориса Грінченка

21 серпня в Літературному музеї відбудеться захід, присвячений постаті видатного українського письменника, літературознавця, етнографа, історика та громадського діяча. Андрій Парамонов, дослідник історії, розповів, що під час своєї дослідницької роботи знайшов нові факти з біографії Бориса Грінченка, пов’язані з харківським періодом його життя.

За словами Парамонова, від Грінченка залишилось багато книжок, проте інформації про нього, як про особистість, немає. Він згадував, як свого часу опитував харків’ян про їхнє ставлення до Бориса Грінченка. «Люди знизували плечима і казали, що «щось знають, але щоб цікавитись – ні», – розповів він, – а коли почав працювати в Києві, то виявив іншу річ. Там говорили: «не треба чіпати Бориса Грінченка. Ми тут вважаємо, що він має більше відношення саме до нас, до Києва, до України».

«Це визначна особистість, про яку мало хто знає, – зазначив музикант Борис Севастянов, – я думаю, що ми всі пов’язані з його спадком. Це проблема, що в Західній та Центральній Україні Харків вважають майже російським містом… Для мене було відкриттям свого часу, що з Харковом пов’язані трагічні сторінки Голодомору. Наші місця пов’язані з кобзарством. Про це мало хто знає. Мені, як харків’янину, цікаво, щоб люди як в Україні, так і Харкові дізнавалися якомога більше про саме місто, про Слобожанщину».

Севастянов розповів, що під час заходу відвідувачі можуть послухати українських пісень у виконанні харківських музикантів. Окрім самого концерту, їх також очікує виставка, презентація брошури Парамонова і тематичне чаювання. А краще за всього вони зможуть ознайомитися з постаттю Грінченка завдяки екскурсії, під час якої вони здійснять подорож «грінченківськими» місцями.

comments powered by HyperComments