В Україні відбудеться піша хода, присвячена постаті Григорія Сковороди

Вівторок, 15 серпня 2017, 18:22
Піша хода, яка отримала назву «Земним шляхом до духовного», пролягатиме від селища Чорнухи Полтавської області до села Сковородинівка.
В Україні відбудеться піша хода, присвячена постаті Григорія Сковороди

19 серпня в селі Чорнухи Полтавської області стартує піша хода «Земним шляхом до духовного», присвячена постаті українського мандрівного філософа. Учасники акції подолають триста кілометрів дороги. Вони встигнуть побувати Чорнухинському, Лохвицькому і Гадяцькому районах Полтавської області, оминуть Охтирський район Сумської та завітають до Богодухівського та Золочівського районів Харківської області. Словом, вони пройдуть тим стежками, по яким ходив сам Сковорода.

За словами Валерія Манженка, наукового співробітника Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди, дана ініціатива має популяризувати особу Григорія Сковороди серед українців. «Зараз Сковорода по популярності знаходиться на другому місці після Тараса Шевченка, – розповів він, – але дивлячись в яких країнах. Якщо це Китай, Індія, Японія – то там Сковорода на першому місці. Минулого року до нас приїздив буддистські монахи. Вони падали на коліна біля музею та молилися. І казали «Це наш». Тому постать Сковороди надзвичайно яскрава, багатогранна та глибока. Вона є одним зі символів України. І для того, щоб пробудити історичну пам‘ять про цю велику людину, і відбудеться ця хода. Щоб Сковорода став брендом не тільки Харківської області, а й всієї України».

Зокрема, акцію будуть супроводжувати творчі зустрічі, покази фільмів про Сковороду, читання його поетичних творів та виконання «Саду божественних пісень». Мандрівка закінчиться в Сковородинівці, в музеї сковороди: «Відвідувачі говорили, що тут неповторне повітря, неповторна аура, – зазначив Валерій Манженко, – тут величезний спокій лягає на душу. Тут краще думається, спиться, мріється. Тому що він людина дуже яскрава. Він наклав свій відбиток на це місце». Приєднатися до ходи можуть всі охочі. Подорож розпочнеться 19 серпня о 9.00 в селищі Чорнухи.

comments powered by HyperComments