Харківські музиканти покажуть симбіоз мистецтва та сучасних технологій

Юлія Гуш  |  Вівторок, 19 вересня 2017, 17:33
Сьогодні американській диригент харківського походження Станіслав Христенко презентує музикальний проект Nova Sinfonietta Art Talk.
Харківські музиканти покажуть симбіоз мистецтва та сучасних технологій

Проект являє собою освітню програму сучасної класичної музики, в межах якого відбудеться низка концертів за участі камерного оркестру. Харківські музиканти виконуватимуть твори композиторів ХХ-ХХІ століть, а їх гру супроводжуватимуть коментарі диригента та інтерактивні презентації. Перший концерт відбудеться сьогодні в ДК ART AREA. За словами Станіслава Христенка, проект Nova Sinfonietta Art Talk перш на все розрахований на прогресивну аудиторію.

«Це майданчик, де вже відбулося багато чого дивовижного, – розповів він, – тут є своя дивовижна атмосфера, дивовижні обличчя людей. Вже довелося поспілкуватися з постійними відвідувачами… Щоб тут було інтелектуальне суспільство, щоб людям було цікаво чути прогресивні новинки в різних видах мистецтва. Мені здається, що місту не вистачало саме такого майданчика. Це те місце, де збираються успішні, цікаві, прогресивні люди, які діляться досвідом, ідеями, які будують щасливе успішне суспільство».

Диригент переконаний, що сучасна музика є двигуном нових думок та ідей. Він підкреслив, що останнім часом мистецтво зазнало значного прогресу. Що Христенко і збирається продемонструвати під час концерту. Наприклад, тим, що замість звичних нот музиканти використовуватимуть сучасні планшети.

«Технології, як і мистецтво – це частина нашого життя, – підкреслив Станіслав Христенко, – мистецтво насправді не є чимось консервативним. Мистецтво передає ідеї та світовідчуття композиторів та художників стосовно сьогоднішнього дня мовою сьогодення. Якщо планшети стали частиною нашого повсякденного життя, то і музиканти їх використовують. Тому ці речі цілком сумісні між собою. Сьогодні ми будемо грати два твори, написані для класичних інструментів та студії звукозапису. Це вже стало нормою і нічого незвичайного, в принципі, тут вже немає».

Під час концерту лунатиме музика таких американських композиторів, як Скотт Джоплін, Лерой Андерсон, Джордж Гершвін, Самюель Барбер, Філіп Глас та Джон Адамс. Деякі композиції, зокрема, стали відповіддю на певні реалії ХХІ століття. Наприклад, твір Стівена Райха WTC 9/11 був побудований на компіляції записів голосу пілотів та рятувальників, зроблених під ас теракту на Всесвітній торговий центр 11 вересня 2001 року.

А композиція «I see you» Роберта Паттерсона була написана під враженням звуків лікарні, де музикант був разом зі своїм батьком. Христенко пообіцяв, що це ще не повний список і репертуар учасників проекту буде поповнюватися творами композиторів з інших країн.

Перший концерт в межах проекту Nova Sinfonietta Art Talk відбудеться сьогодні, о 20.00 в ДК ART AREA (вул. Чернишевська. 13)

comments powered by HyperComments