Сільський Ермітаж під Харковом 30 вересня отримає власний дім

Четвер, 28 вересня 2017, 19:41
63 роки у Пархомівського музея імені Луньова не було власного приміщення
Сільський Ермітаж під Харковом 30 вересня отримає власний дім

Унікальна колекція закладу налічує близько 7 тисяч експонатів. У музеї представлено роботи таких відомих особистостей, як: Іван Шишкін, Ілля Рєпін, Василь Верещагін, Тарас Шевченко, Ісаак Левітан, Юхим Волков, Аполлінарій Васнецов, Олександр і Альберт Бенуа, Олександр Головін, Микола Реріх, Фердинанд Боль, Піронезі Джованні, Пабло Пікассо, Казимир Малевич, Володимир Маяковський, - повідомляє «Справжня Варта».

Заснований музей був у 1955 році вчителем історії Пархомівської середньої школи Панасом Луньовим. Першими його помічниками були саме діти, яких педагог згуртував у історико-мистецтвознавчому клубі «Райдуга». На заняттях учні знайомилися з історією світового мистецтва, класичною музикою.

Панас Луньов запропонував дітям звернутися за допомогою до діячів мистецтва та музейних закладів. Першими відгукнулися харківські митці – вони передали в Пархомівку 50 картин. Вони стали початком колекції, до якої згодом увійшли світові шедеври. У різні роки свої роботи музею подарували такі відомі особистості, як Сергій Коньонков, Юрій Пімєнов, Дмитро Жилінський, Василь Касіян, Володимир Фаворський.

До останнього часу будівля, в якій орендував приміщення Пархомівський художній музей ім. П.Ф. Луньова, кілька разів змінювала господарів. Після визнання банкрутом останнього власника виникла загроза існуванню музею взагалі, й почалася боротьба за збереження закладу. Питанням повернення Краснокутській громаді музею особисто опікувалася голова ХОДА Юлія Світлична. У результаті тривалої та кропіткої роботи знайшлася банківська установа, яка викупила будівлю та погодилася передати її на баланс ОКЗ «Харківський художній музей». 

«Пархомівський музей імені Луньова – це сільський ермітаж. Цей музей унікальний не тільки для Харківщини, але й всієї України, - говорить голова Краснокутської РДА Олексій Белоцький. - Завдяки підтримці облдержадміністрації та безпосередньо керівника області Юлії Світличної було ініційовано передачу будівлі цього музею у комунальну власність. Це дасть можливість зберегти унікальну колекцію витворів мистецтва, вивчати її, передавати досвід іншим поколінням, впевнено працювати та розвивати музей».

Як раніше писала «Справжня Варта»,  вже через невеликий проміжок часу будівля Пархомівського музею може стати власністю Краснокутської громади. Про це заявила губернатор Харківщини Юлія Світлична.

За словами голови ХОДА, зараз вони з командою роблять усе  для того, щоб ця будівля залишилося у власності Краснокутської громади, а експонати, які знаходяться тут уже півстоліття, могли й надалі експонуватися в цих стінах.

"Уже через невеликий проміжок часу буде позитивний результат", - сказала Юлія Світлична.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments