"Віддалений доступ": у Харкові відкриється виставковий проект, присвячений пленеру

Понеділок, 13 листопада 2017, 16:01
Відкриття відбудеться 16 листопада о 18.00.
"Віддалений доступ": у Харкові відкриється виставковий проект, присвячений пленеру

Про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці. 

Grynyov Art Foundation разом з ЄрміловЦентром представляють у Харкові перший виставковий проект, присвячений пленерній традиції в практиці художників ленд-арту. Пейзаж як втілення первозданності, його атмосферність, звук, запах та смак стають головною темою художників. У той час як вловити і відтворити мінливий стан природи – їх мета.

У 2016 році десятирічна пленерна акція «Шляхами Васильківського: погляд через століття» видозмінилася в експериментальний проект на межі ленд-арту і пленеру «ex.пленер: Віддалений доступ». Це погляд молодих художників на процес творчого осмислення та фіксування місця. Особливість цього проекту полягає у використанні нехарактерних для пленеру художніх медіумів, таких як перформанс, об'єкти, інсталяції, фотографії та відеоарт.

Перший «ex.пленер. Віддалений доступ: Баранівка» пройшов у червні 2016 року в селі Баранівка Полтавської області. Головним завданням для художників стало освоїти нове місце пленеру, використовуючи нетрадиційні, альтернативні для класичного пленеру інструменти: природне середовище і її матеріали, дерево, метал, глину, солому, тіну, землю. За сім днів сім'ю художниками було створено близько 30 робіт: інсталяції, об'єкти, енвайронмент арт, відеоарт, відео-перформанс, перформанс, фотографія. Деякі з проектів залишилися в Баранівці, всередині природного середовища. Решта були представлені на першій підсумковій виставці експериментального ленд-арт пленеру в Арт-підвалі Муніципальній галереї в 2016 році. 

У 2017 році для проведення другого «ex.пленер. Віддалений доступ» був обраний тисячолітній Чернігів. Місто з великою історією, місцями якого раніше пройшли наші колеги-художники акції «Васильківського Шляху». Другий пленер відрізнявся увагою учасників до історичного контексту та соціальної тематики. Головною особливістю другого «ex.пленер. Віддалений доступ: Чернігів» стала робота з історією міста, його археологічної багатошаровістю і природним ландшафтом.

Виставка працюватиме до 1 грудня. Вхід - вільний. 

comments powered by HyperComments