Всеукраїнський «Вертеп-Фест» знов чекає друзів в Харкові

П'ятниця, 29 грудня 2017, 18:06
Другий рік поспіль Харків відчиняє свої майдани, вулиці, торговельно-розважальні центри та парки для феєричного святкування: на «Старий Новий рік» (13-14 січня) до Харкова на «Вертеп-фест» знов з’їжджаються колективи вертепів майже зі всіх регіонів України.
Всеукраїнський «Вертеп-Фест» знов чекає друзів в Харкові

«Ми чекаємо колективи і зі Львова, і з-під Хмельницька, і з сусідних областей – Полтавській і Сумській, - і колектив, що так сподобався харків’янам минулого разу – «Вифлеємська зоря» з-під Івано-Фанківська, колективи з Луганської і Донецької областей, і, звісно, з нами будуть колективи Харківського обласного фестивалю «Святовид», колективи, що створюють харків’яни. То ж, ми впевнені, що місто буквально порине в фестивальний вихор і сповна насолодиться святковим дійством», - розповідає координаторка фестивалю та керівничка напряму «Культурні проекти» БО «Благодійний фонд «Харків з тобою» Олена Рофе-Бекетова .

До фестивалю приєднуються і Українська Академія Лідерства - а це 200 студентів з 22 областей України, - і деякі курені НСОУ «Пласт», і команди школярів з районних міст Харківської області, що об’єднані проектом «Відкривай Україну.

«А всім відомо: там, де молодь – там і сміх, і радість, і самі сучасні та гострі жарти. Наші гості готовлять не тільки вертепні виступи, але і майстер-класи для школярів, що приїдуть до Харкова з Харківській області. Звісно, чекаємо і дітей-харків’ян на цих майстер-класах, адже студенти УАЛ, що будуть з ними працювати, організують такий собі “Український культурний центр” в ХНУ ім. Каразіна», - ділиться Ірина Маркевич, організаторка фестивалю та керівничка напрямку роботи з молоддю БО «Благодійний фонд «Харків з тобою».

Планується проведення круглого столу на тему "Перспективи та види волонтерської діяльності за участі творчих колективів", майстер-класу з подільських побутових традиційних танців для учасників фольклорних колективів Харкова – це готують гості з м. Славута, Хмельницької області. А ще 14 січня – проведення круглого столу "Різдво від Харкова по Карпати" і проведення майстер-класу по підготовці святкової різдвяної вечері, пошиття та створення елементів костюмів вертепу; з пошиву основних елементів вбрання Маланки та Василя. Своє вміння показують майстрині з-під Івано-Франківська та з Харкова; показ святкування Старого Нового року (свято Василя) на Прикарпатті.

«З цікавого - до нас їдуть друзі з Галичини, що везуть із собою справжню трембіту.  Крім того, у фестивалі візьме участь і професійний незалежний театр «Арабескі», що відновить свою Різдвяну виставу по п’єсі Сергія Жадана», - відкриває секрети фестивалю його директор, Андрій Шейнін.

Основні події «Вертеп-Фесту»:

13 січня о 12:00 годині розпочнеться парад вертепів, що буде крокувати з майдану Конституції до майдану Свободи,
в 13:00 - урочисте відкриття фестивалю на майдані Свободи, а далі, до 15:00 – святковий концерт.
Після концерту гурти, як і належить колядувальникам та вертепувальникам,  роз’їдуться по всьому місту і будуть виступати і в метро, і розважальних центрах, і в супермаркетах.

14 січня – в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) будуть проведені круглі столи і майстер-класи представників з східних та західних регіонів України

14 січня о 14:00 в Центральному парку ім. М.Горького - зустріч всіх учасників “Вертеп-Фесту”, щоб заспівати разом з усією Україною колядку «Нова радість стала». Святковий концерт триватимете в парку до самого вечора, а вертепувальники знов гулятимуть містом, а також провідають бійців в військовому шпиталі, дітлахів – в дитячих будинках та лікарнях.

Як пройшло у Харкові масштабне свято "Вертеп-фест" минулого року, можна подивитись тут.

comments powered by HyperComments