Як Лесь Курбас «завітав» до Харкова

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 19 січня 2018, 17:03
В «ЄрміловЦентрі» стартувала виставка, присвячена Лесю Курбасу та театру «Березіль».
Як Лесь Курбас «завітав» до Харкова

Виставка відкрилась вчора, 18 cічня. Присвячена вона «Березолю», одному з найяскравіших театрів першої половини ХХ століття, а також його засновнику Лесю Курбасу. Свого часу «Березіль» став тим майданчиком, де люди мистецтва могли вільно експериментувати з новими рухами та новітніми медіа в театрі. Що свого часу завдало значного впливу на українську культуру загалом.

«Мета цього проекту полягає в тому, щоб показати що зробив Лесь Курбас, – розповіла Вірляна Ткач, художня керівниця проекту, – показати те, чому ми називаємо його великим режисером. Тут, на цій виставці, представлена його робота в Харкові. У Курбаса є три вистави, присвячені цьому місту – «Народний Малахій», «Мино Мазайло» та «Алло на хвилі». Вони представляють Харків як урбаністичний центр культурного життя. Постановки Курбаса здатні захоплювати і по сьогоднішній день».

Головне завдання самої виставки, представлених там мистецьких інсталяцій та театральних раритетів полягає в тому, щоб показати саме ті мистецькі інновації, які окреслюють творчість Курбаса та ставлять його в один ряд з найвизначнішими авангардистами початку минулого століття

На експозиції, наприклад, можна ознайомитися з унікальним записом постановки «Народний Малахій», яка пройшла ще в 60-х роках в Нью-Йорку. Та послухати пісню «Харків, Харків» з вистави «Алло на хвилі», яка свого стала джазовим гімном міста.

Більш детально ознайомитися зі світом українського театру можна буде до 26 лютого.

comments powered by HyperComments