Харківський фестиваль Impreza знов поєднає різні мистецькі напрямки

Юлія Гуш  |  Середа, 21 лютого 2018, 09:09
З 21 лютого по 4 березня в Харківській філармонії відбудеться музичний фестиваль Impreza.
Харківський фестиваль Impreza знов поєднає різні мистецькі напрямки

В його межах заплановані концерти, в яких візьмуть участь визнані музиканти як з України, так і з інших країн світу. Під час цих заходів харківська аудиторія зможе не тільки насолодитися класичною музикою, а й танцем, поезією, кіно та хоровим співом.

«Це буде щось надзвичайне, – пообіцяв Юрій Янко, головний диригент Харківської обласної філармонії, – я і сам хочу прийти на всі концерти. Вони дуже цікаві, дуже незвичні, дуже креативні. У нас задіяні всі найкращі сили філармонії – і оркестр, і хор, і солісти. Це, можна сказати, така лабораторія експериментів. І в кожній програмі буде щось нове, те, що зазвичай не поєднується в нашому звичайному розумінні. Але ми робимо все, щоб це все об‘єднати. Щоб наш слухач був задоволений тим, що він почув та побачив».

За його словами, в межах фестивалю відвідувачів філармонії очікує чимало прем’єр. А деякі композиції, які виконають музиканти, лунатимуть тут вперше. Як, наприклад, «Гідасп» Броскі, «Поліфем» Порпори та «Ехнатон» Гласа. До речі, під час концерту відбудеться танцювальний номер колективу Сontemporary dance, який гармонійно доповнить ці композиції. 

За словами контр-тенора Станіслава Крючкова, це все незвичайне поєднання, а від того – доволі цікаве. Адже танцівниці створюють додатковий образ, грамотний та вдумливий. Він впевнений, що це посилить емоційний вплив – з одного боку – танцю, а з іншого – музики.

«Так, ми доповнюємо один одного, хоча і виконуємо свої ролі, – зазначив Крючков, – але в кінцевому результаті з’являється така повна картина. Це те що треба».

Та й взагалі, поєднання різних мистецьких напрямків буде головною окрасою фестивалю: «Я думаю, що ми зробили абсолютно вірний вибір, – зазначив Янко, – такі тенденції ми бачимо у світі. Коли поєднується все: «два в одному», «три в одному» та «чотири в одному». Це такі загальні світові тенденції. Ми не можемо залишатися від них осторонь. І будемо йти цим шляхом і надалі».

«Я вважаю, що Харків – це дуже творче місто, – підкреслила Юлія Ніколаєвська, кураторка фестивалю, – і тут відбувається безліч подій, і кожна з них якось впливає на культурний контекст. І на людей, які живуть у цьому місті. І варто придивитися до тих подій, які відбуваються, зокрема, у філармонії. Бо минулого року, під час свого зародження, фестиваль Impreza поєднав в собі різні види мистецтв. Був танок, пластика, симфонічна музика, живопис».

Вона також переконана, що подібні синтетичні програми – це тренд світового мистецтва. За її словами, навіть великі філармонії світу шукають нові формати, залучають світові пластичні композиції до своїх програм. Тобто, філармонія у цьому плані знаходиться у такому світовому тренді – зазначила куратора.

comments powered by HyperComments