У Харкові пройде культурний фестиваль «Дні Франкофонії»

Юлія Гуш  |  Вівторок, 20 березня 2018, 15:07
Протягом тижня харків’яни зможуть краще познайомитися з Францією та франкомовними країнами.
У Харкові пройде культурний фестиваль «Дні Франкофонії»

З 17 по 27 березня в Харкові відбудеться фестиваль «Дні Франкофонії», який має на меті просування франкомовної культури і французької мови, а також пропагування таких цінностей, як демократія, права людини та культурне різноманіття. В його межах запланована низка культурно-просвітницьких подій – концертів, вистав, презентацій та кінопоказів.  

«Завтра міжнародний день Франкофонії, – розповів Тімоті Де Майар, директор «Альянс Франсез» в Харкові, – і цього року він буде трохи специфічним. Бо Франція, як держава, багато думає про те, яке місце займає французька мова в ХХІ столітті. Ну, зрозуміло, що на сьогоднішній день міжнародна мова – це англійська. Але у нас замислюються над тим, якою сьогодні є позиція Франції та франкомовних країн. І якою вона буде в майбутньому».

За його словами, подібні фестивалі проходять в різних країнах світу. Щодо України, то його можуть відвідати мешканці різних міст – Харкова, Івано-Франківська, Львова, Дніпра, Запоріжжя і не тільки. Своєрідною візитівкою «Днів Франкофонії» стане кінофестиваль, де будуть представлені стрічки різних франкомовних країн – Бельгії, Сінегалу, Мавританії та, звичайно, самої Франції. Всі кінопокази будуть проходити в приміщенні Fabrica Space.

Зокрема, Андрій Бочарніков, координатор фестивалю, проанонсував показ франко-бельгійського фільму «Білі лицарі». Він розповідає історію групи людей, які приїхали до Африки для того, щоб врятувати місцевих дітей від жахів військових конфліктів.

«Це фільм про евакуацію 300 дітей-сиріт, які стали заручниками громадянської війни, – розповів Бочарніков, – і майбутні батьки цих дітей повістю оплатили підготовку до операції. Там показується сюжет про те, як проходить евакуація. Щоб дітей можна було відправити до Франції, щоб вони могли зустрітися зі своїми батьками. Фільм дуже цікавий. І, на мій погляд, трохи важкий».

Інший фільм – «Сьогодні» – розповідає історію відомого хіп-хопера Саче, якому лікарі дали доволі невтішний вирок – чоловіку залишилося жити зовсім недовго. Тому він вирішує переїхати з США до Сингалу, де живуть його родичі. Саме там Саче хоче провести останні моменти свого життя. Завершиться кінофестиваль показом фільму «Timbuktu». Він присвячений історії родини, яка потерпає від порядків, встановлених ісламістами. За словами організаторів, ця кінострічка викликала справжній фурор на минулорічному фестивалі, тому її вирішили показати вже вдруге.

Дізнатися про заходи, які пройдуть в межах «Днів Франкофонії», можна за посиланням.

Програма кінопоказів.

comments powered by HyperComments