Музична група SHKLO дасть перший великий концерт у рідному Харкові

Четвер, 5 квітня 2018, 17:01
Група SHKLO виступала в Польщі, Німеччині, Чехії, Словаччині, Австрії, у багатьох містах України, але в рідному Харкові, у неї не було жодного великого концерту.
Музична група SHKLO дасть перший великий концерт у рідному Харкові

Автор текстів і фронтмен гурту Богдан Шапкін впевнений, що час для цього настав: «Музика SHKLO змінилася, ми пішли від арт-року і акустики в новийй, більш яскравий, насичений бік. Переробили аранжування наших відомих пісень, написали нові, і створили на цій основі цілісну концертну історію». Історії про людину, сторітеллінг, Богдан називає основою музики SHKLO. В концерті в п'ятницю, 13 квітня в Центрі культури Київського району (ДК Зв'язку) ці історії будуть об'єднані в єдиному шоу з відеоінсталляціями, світловими ефектами, елементами вистав, в яких брали участь музиканти.

Робота в театрі сьогодні – важлива частина життя групи. Троє з квартету: Богдан Шапкін, Євген Демещенко, Ярослав Аносов самі прийшли в музику з театрального середовища, і використовують свої навички в музиці, на концертах, при зйомках кліпів і в створенні музики для вистав. SHKLO відповідальні за музику для постановок «Сни Акіри Куросави» (Театр «Вирій»), «NAЇVE» (перформанс у Театрі для дітей та юнацтва), «Homo Soveticus» (театральна компанія «Ампулка»), зараз пишуть музичне оформлення для спектаклю «Та що вмирає» (театр Публіцист).

«Нам три роки, - розповідає Богдан Шапкін. - Перший рік – концерти в клубах, другий рік – перші тури, кліпи. Третій рік – вистави, осмислення отриманого досвіду. І найголовніше, що ми зрозуміли – самовідчуття нас як виключно місцевої, міської, «харківської групи» пропало. Ми відчули, що виросли за масштаби міста, і вирішили розвиватися».

Пару років тому учасники SHKLO організували фестиваль-лабораторію Baranivka Music Lab в селі Баранівка Полтавської області. Спочатку вирішили виїхати з апаратурою на тиждень, записати нову музику. В результаті вийшов фестиваль музики для музикантів – на нього приїжджали виконавці та гурти з різних міст України, Греції, Франції, Польщі.

«Це спілкування насищало нас новими ідеями. Особисто я всього лише новачок в музиці, я рухаюся інтуїтивно, прислухаюся до людей, які знають про це більше за мене. І після Баранівки ми купили нові інструменти і змінили свій стиль. Так масивно ми ще не звучали. На нашому концерті в ДК Зв'язку буде зрозуміло, що я маю на увазі» -- інтригує Богдан.

У розвитку головне – зберегти себе, вважає музикант. Наприклад, назву групи міняти не потрібно. Саме слово SHKLO, незважаючи на загадковість, не має глибокої історії. «Ми просто грали разом. Я сам «бітбокшу» в Urbanistan, потім знайшов Женю, Ваню. Вже почали писати пісні, і знайшовся наш барабанщик. І коли потрібно було розвішувати афіші для першого виступу, зрозуміли, що немає назви. Сіли, перебирали слова, я раптом вимовив «Шкло!». На ньому і зупинилися. Це просто звук, хоча потім ми дізналися, що це польською означає «скло», і що є таке селище у Львівській області».

Зараз записи групи можна знайти у відкритому доступі на SoundCloud, кліпи «Флюгери» і «Перший погляд» - в YouTube. Але на концерті старого матеріалу буде небагато: «Ми цю музику трохи переросли, але все ж таки зіграємо кілька старих пісень. Але основою буде кілька прем'єр, багато нових аранжувань. Цей концерт важливий для мене особисто – 13 квітня у моєї бабусі день народження, і вона обов'язково прийде на концерт. Вона завжди вважала, що заняття музикою – це серйозно. Потрібно показати їй, що вона підтримувала онука не даремно».

Взагалі SHKLO, хоч і має ядро фанатів, не орієнтується на цільову аудиторію. «З ким тільки не порівнювали: з «Даха Браха», Сплін, з RHCP, а нещодавно після концерту підійшли похмурі підлітки і сказали, що ми граємо справжню музику для готів. Так що так, готи теж можуть приходити на концерт, буде прикольно».

Концерт відбудеться 13 квітня, в 19:00 в Харкові, у Центрі культури Київського району (ДК Зв'язку).

comments powered by HyperComments