Кобзар єднає Україну – Петриківка об’єднує весь світ: Художній музей запрошує на виставку «Спадковість поколінь»

Марина Чайка  |  Вівторок, 1 травня 2018, 15:51
26 квітня у Художньому музеї відкрилася експозиція Тетяни Гарькавої та її учнів «Спадковість поколінь».
Кобзар єднає Україну – Петриківка об’єднує весь світ: Художній музей запрошує на виставку «Спадковість поколінь»

На виставці представлено більш ніж 100 робіт: декоративні панно, банери, чаші, шухлядки, хустки, рушники та інші предмети утилітарного призначення.

Тетяна Гарькава – майстер петриківського розпису, заслужений майстер народної творчості України, завідуюча спеціальністю «Декоративно-прикладне мистецтво» зі спеціалізації «Петриківський розпис» Дніпропетровського театрально-художнього коледжу, віце-президент «Асоціації майстрів народного мистецтва України».

Виставка «Спадковість поколінь» прибула до Харкова із Дніпра, міста, яке пишається своїм промислом, петриківським розписом.Експозиція демонструє сучасний стан петриківського живопису, сучасні тенденції, які можна споглядати у декоративних композиціях. Роботи учнів Тетяни Гарькавої  –новий етап у розвитку цього орнаментального малярства.

В основі петриківського мистецтва лежить образне сприйняття рідної природи, любов до рідноїземлі. Традиційними елементами такого розпису виступають рослини. Квіти, поля – вся українська земля сталаоб’єктом, що надихає художників. Завдяки образному змалюванню українських пейзажів у петриківському живописі, звичаї нашого народу стали відомі далеко за межами України.

Назва виставки – «Спадковість поколінь»– вибрана невипадково. Тетяна Гарькава – третє покоління майстрів петриківського розпису, а студенти, які приїхали разом із нею, – четверте.  Тетяна зізнається, її учні – продовжувачі стародавнього обичаю орнаментики, що виховують вже п’яту генерацію майстрів. Таким чином, спільними зусиллями багатьох поколінь вони не дають занепасти багатовіковій українській традиції, зберігають та примножують її культурний спадок.

«Петриківка – це не просто мертвий декоративний розпис – у ньому оживає весь оточуючий світ. Це стилізація нашої красивої природи Придніпров’я. Він є візитною карткою не тільки Дніпропетровської області, а й усієї України. Дуже важливо підтримувати зв'язок із минулим, тому, завдяки нашим молодим талантам, ми відроджуємо промисел попередніх поколінь», –коментує Тетяна Гарькава.

«Ми представляли експозицію петриківки у штаб-квартирі НАТО. І у багатьох виникло питання: «Чому вона така яскрава?»,– додає майстриня. – Яскрава тому, що в нас такі люди, в нас така природа. Ми лише відтворюємо те, що бачимо. Добре, що маємо можливість робити такі промо-тури по всій Україні: хай весь світ бачить петриківку. Бо вона впливає на людинутільки позитивно: радує серце та лікує душу».

Роботи Тетяни Гарькавої об’їхали 27 країн світу.До її творчого доробку входять більше 50 персональних виставок та 80 – спільно зі студентами. Зараз вони разом із майстрами з Решетилівки готують цікаву експозицію, що відбуватиметься в грудні в штаб-квартирі ООН.

Виставка триватиме у Художньому музеї до 30 травня.

comments powered by HyperComments