#HelloGalagov: Українські митці рятуватимуть архітектурний модерн

Четвер, 24 травня 2018, 14:12
#HelloGalagov — кампанію з такою назвою розпочинають українські митці й діячі культури для привернення уваги до ужгородського району Ґалаґов, архітектурної пам’ятки чехословацького модернізму. Міністр культури України Євген Нищук на відкритті форуму “СлободаКульт” зазначив, що Міністерство почне займатися питанням внесення Ґалаґова до списків об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, та поки що будівлі цього району потроху занепадають.
#HelloGalagov: Українські митці рятуватимуть архітектурний модерн

ХелоҐалаґов” є свого роду продовженням проекту #Ctrl+S — ініційованої в Харкові загальнонаціональної кампанії, спрямованої на збереження архітектурної спадщини по всій Україні. Її першим результатом стало включення до законопроекту змін, які повинні мінімізувати корупційні ризики в цій сфері.

У цю п’ятницю, 25 травня, о 11:00 митці й культурні діячі з Ужгорода, Харкова та Києва, котрі беруть участь у міжрегіональному форумі “СлободаКульт”, а також різні мешканці Ужгорода, зберуться на Ґалаґові на екскурсію від дослідниці архітектури Ліни Дегтярьової, аби зробити артову фотосесію для привернення уваги до цього мікрорайону та поспілкуватися з жителями району.

Першими учасниками проекту вже стали актор та музикант Місько Барбара, колишній лідер гурту “Мертвий півень”, музиканти гурту Alcohol Ukelele та актори театру “Арабески”.

25 травня участь у проекті візьмуть: фотограф Сергій Братков, режисер Сергій Буковський, художники Костянтин Зоркін та Гамлет Зіньківський, актор та музикант Місько Барбара, режисерка Світлана Олешко, дослідниця моди Зоя Звиняцьківська, команда форуму “СлободаКульт”: Ольга Сагайдак, Юлія Грубріна, Лідія Сазонова, Ірина Магдиш, Оксана Баршинова, Валентин Кузан, Галина Танай та інші.

Ініціатори проекту говорять: “Починаючи форум “СлободаКульт”, який представляє культуру Слобожанщини на Закарпатті, ми, традиційно, розраховували на спільні дії та ко-проекти. Виявилося, що всім однаково болить питання архітектури. Але ми не хочемо вчергове плакатися у вузькому колі про те, що “всьо пропало”. Бо збереження архітектурної спадщини — це не лише про втрати, а і про можливості, “красиве і корисне”. Ми звикли говорити лише про естетичну цінність, але мало говоримо про цінність економічну. Про те, скільки наші міста могли би заробляти, якби ми вкладали у збереження історичних будівель”, — Галина Танай, менеджерка “СлободиКульт” в Ужгороді.

“Що можете бути більш харківським за духом і суттю, ніж поборотися за архітектурний спадок? У нас є своя харківська історія: спочатку активісти знесли з конструктивістської площі Свободи — Леніна, потім не дали звести там 86-метрове “одоробло”, вигравши суд проти міськради, паралельно домоглися розгортання дій Міністерства щодо включення Держпрому до номінаційних списків ЮНЕСКО. Ми добре знаємо, що таке підтримка з інших регіонів, тому сьогодні підтримуємо ужгородців” — Іванна Скиба-Якубова, PR-менеджерка “СлободиКульт”.

Ще низка відомих митців і культурних діячів долучиться до проекту у Харкові — там наступного тижня відбудеться фотосесія біля об’єктів, які руйнуються, та біля комплексу Держпрому, який також має бути остаточно внесений до списків ЮНЕСКО.

comments powered by HyperComments