Для захисту культурної спадщини харківські школярі малювали орнаменти

Четвер, 7 червня 2018, 15:45
Сьогодні в Харкові пройшов творчий флешмоб "Слобідський орнамент".
Для захисту культурної спадщини харківські школярі малювали орнаменти

7 червня відбувся флешмоб на підтримку твору Миколи Самокиша, який вважається  архітектурною та художньою пам’яткою. Мова йде про його єдину по всій Україні роботу, яка на сьогоднішній день занепадає на стінах будинку по Мироносицькій, 44. Там художник свого часу намалював орнамент стилі слобідського модерну, за що той будинок був прозваний "шкатулочкою". 

"Цю акцію вирішили провести школярі з 9-Б класу після того, як я їм розповіла про унікальні розписи, — розповіла Наталія Нечепуренко, співзасновниця проекту "Перлина Слобожанського модерну", — його намалював Микола Самокиш 108 років тому. Школярі дуже проникнулись ідеєю реставрування та захисту цих розписів. Вони вирішили провести такий флешмоб, на який ми запросили дуже багато дітей, школярів, дорослих, всіх тих, хто небайдужий до української культури, до того, щоб зберегти нашу спадщину і придумати різні шляхи вирішення тих проблем, які дуже багато років не можуть вирішитись".  

Дана акція має привернути увагу громадськості до проблеми збереження культурної спадщини, а також спонукати державу, меценатів, міжнародних донорів надати свою підтримку щодо її вирішення. У її межах перед будинком був намальований слобідський орнамент за допомогою кольорової крейди. Участь у флешмобі брали діти та дорослі незалежно їх від навичок малювання.  

Наталія Нечепуренко, зокрема, зазначила, що ці розписи потребують уваги ще з 1970 року. Але вони дуже затратні у фінансовому плані, адже потребують не просто косметичного ремонту, а  повноцінної  реставрації.  

"Цей під'їзд в народі називають "шкатулочкою", — зазначила вона, — тому що всі, хто попадають в нього, потрапляють в українську казку. І так як до орнаментів було таке поверхневе ставлення, то вони з роками дуже сильно зіпсувалися. Їх закрасили, потім замалювали, потім на них повісили комунікації... І вони зараз знаходяться в уже плачевному стані. І тому коли діти це побачили, то вони вирішили, що нам потрібно щось з цим робити, що ми повинні врятувати ці розписи".  

comments powered by HyperComments