У Харкові вперше відбудеться театральний фестиваль "Живі"

Юлія Гуш  |  Середа, 20 червня 2018, 17:11
Наприкінці літа в Харкові відбудеться Міжнародний фестиваль "Живі", який об'єднає театралів з усіх регіонів країни.
У Харкові вперше відбудеться театральний фестиваль "Живі"

IX Міжнародний театрально-дизайнерський фестиваль «Живі» проходитиме в Харкові з 22 по 27 серпня. У ньому візьмуть участь театрали з усіх регіонів України, а також з Білорусі, Литви, Польщі, Німеччини. Харків'ян та гостей міста очікує тридцять різноманітних постановок, а також лекції та перформанси. Зокрема, під час фестивалю молоді дизайнери підготують театральні плакати, які згодом будуть презентовані на виставці. А словацький дизайнер Микола Коваленко відкриє виставку SHUT UP! The voice of democracy is in danger, яка об'єднає сотню плакатів авторів з 36 країн. 

«Особливість нашого фестивалю полягає у тому, що це фестиваль-лабораторія, – розповіла Марія Какуріна, директор фестивалю, член правління БО "БФ "Артдача "", – до нас приїжджає дуже багато театрів. І у нас велика програма спектаклів. Це спектаклі абсолютно різного формату. Все це для того, щоб ці театри приїхали та обмінялися досвідом, подивилися що тут є, які зараз є можливості у театрів. Ми у цьому році розширили лабораторію за рахунок того, що у нас участь беруть театральні критики і тетраліні фотографи. Крім того, до нас приїжджає гільдія незалежних театрів, яка буде проводити форум".  

Також вона заначила, що фестиваль передбачає проведення лекцій та майстер-класів на відкритому повітрі. На думку Какуріної, такі заходи здатні привернути увагу більш широкої аудиторії. Загалом, фестиваль має охопити близько десяти різних локацій. А його фінал має відбутися на території Шарівського палацу.  

Фестиваль "Живі" колись проводився на території Криму, але після анексії його організаторам довелося зробити тривалу перерву.  

"Той фестиваль проходив в чудовій атмосфері взаємної любові, підтримки та абсолютного взаєморозуміння, – згадував Ігор Мірошниченко, арт-директор фестивалю, заслужений артист України, – в першу чергу тому що ми збиралися такому благодатному місці як Крим. Поруч було море, ми всі жили разом. Ставили свої спектаклі, обговорювали, робили плакати. Ще було незабутньо". 

Зокрема, фестиваль включатиме в себе не тільки дорослу, а й дитячу програму. При чому, діти та підлітки будуть не тільки відвідувачами, а й прямими учасниками представлених там заходів  

"Це наше майбутнє, це майбутні критики, актори, художники, – підкреслила Олена Вартанян, куратор дитячої частини фестивалю, художній керівник театру «Сорванцы», – це майбутні співтворці чудового світу. І дуже приємно, що у такому чудовому фестивалі беруть участь ці діти. До нас в Харків приїжджають п’ятеро дитячих театрів з різних міст України і один – з Білорусі. Також бере участь п‘ять харківських театрів. Десь 300 дітей бере участь в театральному фестивалі". 

comments powered by HyperComments