У галереї VovaTanya в Харкові відкриється проект з соціальним підтекстом

Понеділок, 25 червня 2018, 13:14
26 червня у галереї Vovatanya відкриється виставка художниці Ольги Федорової "Упаковка".
У галереї VovaTanya в Харкові відкриється проект з соціальним підтекстом

Про це повідомляють організатори. 

Концепція проекту: 

«Мистецький процес складається із великої кількості компонентів. Але коли ми говримо про мистецтво, ми передусім маємо на увазі витвір - картину, скульптуру, інсталяцію, відео або виставку - завершений вислів, кінцевий продукт діяльності. А все, що існує «навколо» витвору мистецтва - організація виставок та їх піар, художня освіта, арт-резиденції та конкурси, комунікація та взаємодія з глядачем, іншими художниками, з журналістами і кураторами, колекціонерами й менеджерами, з інституціями та органами державної влади - зазвичай сприймається лише як супровідні, обслуговуючі його процеси.

У грудні 2017 року у рамках проекту «Місто ХА» Харківської Муніципальної галереї в Національному художньому музеї України ми з художником Антоном Ткаченко поставили питання - чи може сам процес бути витвором мистецтва? Якщо мистцетво - це не тільки результат гри, але й сама гра, зі всіма її правилами, мовою та етикетом, поворотами та перебігом подій? У проекті, який ви побачите, я досліджую один із достатньо важливих, але при цьому найменш «помітних» для глядача й спільноти компонентів мистецького процесу - Упаковку.

Упаковка робіт - священне та радісне дійство для художника - у більшості випадків означає, що їх або придбали, або відібрали до участі у виставці. Одночасно Упаковка - процес відповідальний, такий, що потребує суворого дотримання певного порядку дій та бюрократичнх правил. Вірна технологія накладання бульбашкової плівки, наклеювання скотчу, загортання у плівку-стрейч та збивання дерев’яного риштування, а також маркування і точно заповнені документи - гарантія того, що роботи художника будуть у цілості та успішно прибудуть до місця призначення. І якщо Розпаковка - це передчуття, азарт від того, що отримаєш щось нове, то Упаковка з це завершення (етапу чи цілого проекту), написання останніх літер у реченні перед фінальною крапкою.

В цьому проекті, використовуючи візуальну мову й знаково-образні системи упаковки й поштових відправлень, я змушую два процеси - створення мистецького твору та його пакування - «зіштовхнутися» до повного стирання меж та відмінностей між одним та іншим. Не відрізнена від твору, поміщена у простір галереї, Упаковка переходить у область мистецтва».

Відкриття - 26.06 в 18.00 в галереї «Vovatanya» (Харківська набережна, 6)

Довідка

Оля Федорова (нар. В 1994 г.) – молода харківська художниця, лауреат Фестивалю молодіжних проектів «Non Stop Media VIII» (2016), фіналист Конкурсу молодих художників МУХІ 2017, переможниця конкурсу сучасного візуального мистецтва ім. Натана Альтмана (2017), автор персональних та колективних проектів у Харкові, Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Люблині.

comments powered by HyperComments