Харківська філармонія завершить сезон унікальним концертом

Юлія Гуш  |  Четвер, 5 липня 2018, 09:26
Концерт, який стане завершенням 89-сезону філармонії, покаже глядачам яскраве поєднання світла та музики.
Харківська філармонія завершить сезон унікальним концертом

Сьогодні йде до свого завершення 89-ий концертний сезон Харківської філармонії, який стане не тільки значними святом для всіх музикантів, а й певним підбиттям підсумків за цілий рік. Про це розповів Юрія Янко, директор та головний диригент філармонії.   

"Ми завжди беремо щось важке, креативне, — підкреслив він, — беремо твори, де можна показати майстерність оркестру чи виконавців. Тобто, це завжди дуже круто. Стараємося, принаймні". 

Таким креативом стануть композиції, які лунатимуть під час закриття. Це будуть твори, які водночас є і відомими та популярними, і важкими для виконання. При чому, це стосується всіх — від диригента до музикантів оркестру. Це будуть "Симфонічні танці" Сергія Рахманінова, а також, що найцікавіше, "Прометей", "Поема вогню" та "Світлова симфонія" Олександра Скрябіна . 

"Це культовий твір, де використовувався світло, — розповів Юрія Янко, — справа у тому, що Скрябін бачив тональності у певному кольорі. І з самого початку до кінця партитури там є партія світла. Є основний колір, є колір, який використовують як накладання. Є декілька місць, де є одночасно три кольори. Такщо експериментуємо, пробуємо, стараємося, щоб публіці це прийшлося до вподоби. Мені навіть самому хочеться зануритися в кольорову гамму Скрябіна та почути цю музику". 

Взагалі, поєднання різних видів мистецтва, експерименти, пошук чогось нового та незвичайного — це для філармонії не є чимось новим та незвичним. Адже там переконані, що нині світ змінився настільки, що будь-який заклад культури не може залишатися таким, яким він був 30 років тому. Тому філармонія проводжує активно експериментувати. 

"У нас багато різних концертів, які поєднують різні види мистецтва, — розповіла Катерина Лозенко, лектор-музикознавець, — і загалом, прем'єра "Прометея", вона також з тих же експериментальних пошуків. Але з іншого боку, ми не придумуємо нічого нового. Адже  Скрябін у своєму творі, який він писав в 1908 році, вже включив до партитури партію світла. Він мав кольоровий слух, він про це думав".  

Вона зазначила, що за часів Скрябіна ще не було таких технічних можливостей, які є зараз. Тому сьогодні кожен оркестр може по-своєму інтерпретувати твори Скрябіна. 

  

"Ми зберігаємо традиції, стараємося відобразити те, що мислив композитор, — підкреслила Лозенко, — адже він достатньо чітко вказував які мають бути кольори. А цікаво те, що у Харкові живого виконання цього твору зі світом ще не було"  

Юрій Янко у свою розповів, що цьогорічний сезон був для філармонії дуже плідним. Її музиканти встигли побувати у Франції, Бельгії та Іспанії, а попереду у них —  виступ у золотому залі Віденської філармонії. Зокрема, цього року Харківська філармонія прийняла у себе багато видатних та талановитих людей. 

"Якщо говорити про наших співвітчизників, то тут був і Станкович, герой України, і герой України Мирослав Скорик, композитор, — розповів Янко, — були тут авторські вечори Лесі Дичко, Губаренка та багатьох інших українській композиторів. Було чимало українських виконавців. У тому числі приїжджала Мирослава Катарович з Києва, Олександр Пірієв . Нещодавно у нас грав на скрипці Гварнері концертмейстер Віденського оркестру Антон Сороков. Це був рік дивовижних зустрічей та різноманітних фестивалем".  

Наступний, 90-й сезон, є ювілейним. Завдяки появі нової зали розширяться можливості музикантів, буде презентована низка нових та цікавих програм. Філармонія веде перемови з виконавцями світового рівня, які виступатимуть у Харкові вже наступного сезону. Як зазначив головний диригент, це серйозний вік, тому до його відзначення всі готуються дуже ретельно. 

Завершальний концерт відбудеться сьогодні, 5 липня, о 18.30 в Харківській філармонії. Відзначиться він яскравим виконанням  "Прометея", "Поеми вогню" та "Світлової симфонії" Олександра Скрябіна, а також "Симфонічних танців" Сергія Рахманінова. 

comments powered by HyperComments