У Харкові відкриється виставка скульптур

Четвер, 2 серпня 2018, 11:19
Упродовж року твори майстра мандрують містами України. Зокрема, вони вже експонувались в Одесі, Дніпрі, на черзі – Харків, а завершуватиметься пересувна виставка в Києві.
У Харкові відкриється виставка скульптур

3 серпня о 16:00 Харківський художній музей, Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького, Благодійний фонд «Підгорецький замок» та Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри за підтримки Посольства США в Україні в межах музейного проекту «Українська муза зарубіжжя» презентують виставку творів абстрактного мистецтва Михайла Дзиндри.

В експозиції представлені скульптури пластичних асоціацій, абстрактні форми та рельєфні портрети. Кожна з 19 робіт має свій шарм, спонукає відвідувача не бути пасивним, фантазувати. Це творчість, яка стимулює, зазначають організатори.

Майстер прожив майже все своє творче життя у США, здобув там визнання, але відчував культурний борг перед рідною Україною, і як тільки вона здобула незалежність, шукав способи передати всі свої твори українській державі. Він не тільки своїм коштом перевіз на батьківщину близько тисячі своїх робіт, але й витратив понад 13 років життя і 100 тисяч доларів, щоб самотужки збудувати Музей у смт Брюховичах під Львовом. Сьогодні єдиний в Україні Музей модерної скульптури є окремим відділом Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького.

Відвідувачі харківської виставки зможуть здійснити захопливий віртуальний тур Музеєм модерної скульптури Михайла Дзиндри завдяки функції перегляду через VR-окуляри.

Виставка працюватиме у Харківському художньому музеї з 4 серпня до 3 вересня 2018 року щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:40 за адресою: вул. Жон Мироносиць, 11.

Довідка. Михайло Дзиндра народився у селі Демня Миколаївського району Львівської області у 1921 році. 1941 року вступив до Львівської мистецько-промислової школи на відділ скульптури. Впродовж навчання у школі досконало вивчив техніку різьби по дереву.

У 1944 році покинув Україну та поїхав у Словаччину, а пізніше – у Німеччину. Більшу частину життя провів у США. Повернувся на батьківщину в 1991 році, коли Україна стала незалежною.

Михайло Дзиндра помер 8 вересня 2006 року після багатолітньої хвороби, похований на Личаківському цвинтарі.

comments powered by HyperComments