В Харкові зберуться незалежні театри з різних куточків України

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 17 серпня 2018, 15:25
В місті вже вчетверте буде проходити Міжнародний театрально-дизайнерський фестиваль «Живи!».
В Харкові зберуться незалежні театри з різних куточків України

З 22 по 27 серпня в Харкові відбудеться ІХ Міжнародний театрально-дизайнерський фестиваль «Живи!». Він являє собою певну театральну лабораторію, до якої залучаться незалежні театри, графічні дизайнери та театральні критики.

Географія учасників фестивалю буде широкою – до Харкова на декілька днів з‘їдуться театрали та дизайнери не тільки з України, а й з-за кордону. Організатори вже отримали заявки з Білорусі, Литви, Німеччини та Польщі. Загалом, очікується близько ста учасників. За словами організаторів фестивалю, за останні роки формат фестивалю дещо змінився.

«Тепер це фестиваль не тільки для учасників (хоча вони наша головна цільова аудиторія), – розповіла Марія Какуріна, директорка фестивалю «Живи!», – ми намагаємося привести різних театралів, дизайнерів, як це було раніше. А тепер ще фотографів і театрознавців. Ми хочемо запросити їх на фестиваль до Харкова. Ми створили тут платформу для комунікації, для співробітництва».

В програмі фестивалю – різноманітні театральні постановки, майстер-класи, лекції, вуличні перформанси, виставки. На ній митці можуть не тільки показати свої таланти, а й поговорити про нагальні проблеми та тенденції сучасного недержавного театру.

«Задача фестивалю – по максимуму зібрати недержавні театри і поговорити про їх проблеми, – зазначив Ігор Мірошниченко, арт-директор фестивалю «Живи!», – про те, добре це чи погано бути недержавним, чи потрібно це, поговорити про проблеми освіти, в тому числі і театральної».

Заходи будуть направлені на широку вікову аудиторію. Зокрема, програма фестивалю також включає в себе виступи дитячих колективів та заходи, призначені для дитячої аудиторії. Зокрема, одна з таких постановок буде призначена для найменших відвідувачів – малюків віком до 3 років.

Загалом, під час фестивалю «Живи» буде задіяно більше десятка локацій, на яких відбудеться понад 30 вистав недержавних театрів, лекцій та вуличних перформансів. Крім того, цього року будуть створені окремі секції фотографів та театральних критиків. Наприклад, першого дня фестивалю дизайнер зі Словаччини Микола Коваленко відкриє виставку «SHUT UP!  The Voice of Democracy Is In Danger», яка налічуватиме понад 100 плакатів від дизайнерів із 36 країн світу.

Також в ці дні Харків стане майданчиком для переселенців з окупованих територій Криму та Донбасу. Вперше після подій 2014 року тут буде реалізовано проект відродження донецького театру «П’яте колесо», який був учасником першого фестивалю «Живи!».

Програма фестивалю «Живи!».

comments powered by HyperComments