У Харківській філармонії починається ювілейний концертний сезон

Середа, 29 серпня 2018, 11:24
Ювілей — це не просто свято, а й привід підбити підсумки та розпочати щось нове. На 90-й сезон у Харківської філармонії заплановано чимало концертів і проектів, а також — відкриття великого залу, реконструкція якого триває вже понад 10 років.
У Харківській філармонії починається ювілейний концертний сезон

Відкриватиме концертний сезон симфонічний оркестр 4 вересня. Для цієї події програма підібрана ефектна й зі смаком: вперше у Харкові прозвучить Симфонія №1 Ігоря Стравінського. Це ранній твір композитора, який не часто можна почути не лише на українських, але й на світових сценах.

Симфонія №1 написана 25-річним композитором в 1907 році й стала його першим твором для симфонічного оркестру. За словами музикознавців, в ній ще немає зухвалих модерністських пошуків, притаманних творчості Стравінського, проте помітний вплив Чайковського й Римського-Корсакова. Твір мелодійний, виразний і класичний за своїм стилем.

На відкритті сезону в Харківській філармонії виступатиме піаніст Віталій Самошко — харків’янина, який давно проживає в Бельгії. Він — єдиний український музикант, що став переможцем конкурсу королеви Єлизавети. Такий успіх можна порівняти з отриманням премії «Оскар» для кінематографістів.

Самошко виконає Третій концерт Рахманінова для фортепіано з оркестром. Саме цей твір — з глибокою та зрілою рахманіновською лірикою у поєднанні з напруженими драматичними контрастами — приніс перемогу молодому піаністові під час конкурсу королеви Єлизавети в 1999 році.

Наступного дня, 5 вересня, Харківська філармонія пропонує взяти участь у майстер-класі: французький композитор і піаніст Фабріс Ульрі поділиться з музикантами та усіма охочими особисто розробленою методикою імпровізації. Вхід на захід вільний, Ульрі працюватиме з перекладачем.

Директор Харківської філармонії Юрій Янко обіцяє багато цікавого в новому концертному сезоні. «Світ довкола нас стрімко змінюється, й ми теж повинні крокувати вперед», — вважає маестро. Серед таких кроків є проекти філармонії, пов’язані з синтезом мистецтв. Зокрема, 7 вересня відбудеться концерт 100 років кіномузики, на якому лунатимуть мелодії з фільмів у виконанні симфонічного оркестру, а також демонструватимуть одну зі стрічок німого кіно у супроводі тапера. Вже не перший рік відображатиме в музиці те, що відбувається на екрані, піаніст і композитор Володимир Соляников.

На цьому «Кіно в філармонії» не закінчується. У суботу, 22 вересня, вперше на сцені філармонії поєднають музику, кіно та театр. На глядачів чекає прем’єра фільму «Сторонній» за однойменним романом А. Камю, гра акторів «Театру на Жуках» та виступ симфонічного оркестру.

Синтез мистецтв, а також зухвалі експерименти стали візитівкою фестивалю «Імпреза». Проект, який з’явився у Харківській філармонії всього півтора роки тому, вільно поєднує в концертах, наприклад, сучасну хореографію та музику Бароко, вірші Жадана з «Історією солдата» Стравінського, пропонує зустрічі з сучасними композиторами (Алла Загайкевич, Олександр Маноцков). Проходитиме фестиваль і в новому сезоні.

Минулого року Харківська філармонія розпочала цикл концертів-лекцій музикознавиці Любові Морозової. Вже 29 вересня Юлія Ніколаєвська підхопить починання і презентує авторський цикл «Piano 119: гід по фортепіанній музиці ХХ-ХХI століть». Перший концерт циклу присвячено початку ХХ століття (1900-1930 рр.). В програмі — ключові твори для фортепіано цього періоду.

Зазначимо, що 15 вересня у філармонії проходитиме проект «Ніч історії Харкова». «Будемо приймати гостей. Усі наші служби й усі співробітники будуть робити так, щоб кожен відчував себе комфортно під час «Ночі історії Харкова» й інших заходів», — підкреслив Юрій Янко. Він нагадав, що через реконструкцію змінилося місце входу до органної зали та кас — потрібно пройти повз звичний вхід для відвідувачів та обійти будівлю філармонії справа за вказівниками.

comments powered by HyperComments