Чути означає бачити: як незрячі харків‘яни можуть познайомитися з творами мистецтва

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 14 вересня 2018, 16:41
Сьогодні в Харківському художньому музеї відбулися тест-драйви аудіогідів, які мають зробити музейний простір доступним для людей з вадами зору.
Чути означає бачити: як незрячі харків‘яни можуть познайомитися з творами мистецтва

Презентація аудіогідів відбулася в межах фестивалю «ІнклюзіON: туризм та інклюзія». Вони дадуть можливість відвідувачам, які мають проблеми із зором, ознайомитися з представленими в музеї експонатами. При чому, для цього їм не знадобляться послуги екскурсовода – достатньо буде завантажити безкоштовний додаток на будь-який гаджет та протягом 45 хвилин насолоджувати екскурсією. Зокрема, деякі записи супроводжуються різними звуковими ефектами, що посилює ефект присутності та робить описи більш яскравими.

Підготовка аудіогідів зайняла близько дев‘яти місяців. Гроші на цей проект збирали небайдужі харків‘яни. За словами Світлани Охович, співкоординаторки фестивалю, їх внески складали від 10 до 7 тисяч гривень. Директорка Харківського художнього музею Валентина Мизгіна розповіла, що в підготовці аудіогідів брали участь 35 осіб. І хоча для музею є звичним співпрацювати з незрячими людьми, такого масштабного та професійного проекту у них ще не було.

«Ми дуже пишаємося Художнім музеєм, – розповіла Мизгіна, – і нам дуже хотілося, щоб до його скарбниці долучилися всі люди. І тут була дуже складна задача. Навіть у написанні текстів. Ми знаємо свою колекцію, знаємо, що розповісти про ту чи іншу картину. Але як про це розповісти людям, які не бачать? Щоб вони могли хоча б трохи доторкнутися до них? Задача складна, будемо дивитися, як це оцінять відвідувачі. Мені здається, що їм має сподобатися».

Загалом, для створення аудіоекскурсії було відібрано дев‘ять експонатів, які мають стосунок до вітчизняного мистецтва 16 – початку 20 століття. Серед них є у тому числі твори таких відомих митців, як Айвазовський, Рєпін, Васильківський. Зокрема, серед експонатів є дві скульптури, до яких незрячі люди можуть торкатися руками.

Щоб пересування по музею було більш простим та безпечним, відвідувачі з проблемами зору можуть скористатися навігатором. Завдяки йому вони дізнаються про периметр зали, наявність вхідних дверей та перепон. Все для того, щоб людина могла пересуватися без сторонньої допомоги.

«Враження найкращі, – розповів громадський активіст Дмитро Крупка, – можна сказати, що світ для мене перевернувся. Бо раніше для мене художні музеї були нецікавими та недоступними. Але тепер я відкрив їх для себе по-новому. Тепер можу впевнено сказати, що я бачу картини. А не просто знаю, що тут розташоване».  

За словами активіста, ці аудіогіди допомогли йому стати ближчим до мистецтва. Особливо Дмитра вразила картина «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» Іллі Рєпіна, про яку раніше він просто чув. А тепер, завдяки яскравому опису, він зміг відкрити відому картину з нового боку.

Загалом, в Художньому музеї такі аудіоекскурсії стануть доступними для широкого загалу з 16 вересня. Автори проекту переконані, що це дозволить зробити мистецтво доступним для всіх людей незалежно від їх можливості бачити музейні експонати.

comments powered by HyperComments