У Харкові розпочався крупний музичний фестиваль

Субота, 6 жовтня 2018, 19:51
На три тижні Харків перетворився на музичну столицю – 6 жовтня в обласній філармонії відкрився 25-й Міжнародний музичний фестиваль «Харківські асамблеї: противлення злу мистецтвом».
У Харкові розпочався крупний музичний фестиваль

Нинішній фестиваль присвячений видатній піаністці XIX століття, дружині і першій виконавиці творів Роберта Шумана Кларі Шуман.

«Радий привітати вас від імені голови ХОДА Юлії Світличної на ювілейному, 25-му, фестивалі «Харківські асамблеї», – відкриваючи форум, звернувся до присутніх заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. – Що є музика для всіх нас? Погодьтеся, вона супроводжує кожен наш крок. Вона є найглибшим висловом душі, вона може передати те, що ми не можемо висловити в словах. Саме сьогодні, коли Україна голосно звучить на міжнародній арені, ми маємо можливість дати світові почути наші таланти. Ми маємо можливість вітати гостей з інших країн і ділити з ними одну сцену. І ми дійсно маємо, чим вразити світ!»

Заступник голови ХОДА назвав дуже символічним той факт, що цього року фестиваль присвячено відомій піаністці Кларі Шуман.

«Харківщина є гарним еталоном того, яку роль у суспільстві може відігравати жінка. Очільниця регіону Юлія Світлична є тому прикладом. Перебуваючи наразі у Раді Європи, відстоюючи там інтереси України, вона надсилала найщиріщі вітання вам- учасникам та гостям фестивалю. Так, жінки встигають все», - зауважив Анатолій Бабічев.

Ректор Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського Тетяна Вєркіна, яка є засновником фестивалю «Харківські асамблеї», подякувала за підтримку голові ХОДА Юлії Світличній.

«Мені дуже приємно, що ми завжди працюємо у зв'язці з головою ХОДА Юлією Світличною. І мені дуже приємно, що вона підтримує нашу талановиту молодь. Я дуже вдячна Юлії Світличній за підтримку, вдячна за підтримку іноземним музикантам і нашим улюбленим слухачам. Дякую за те, що ви завжди з нами», - сказала Тетяна Вєркіна.

Фестиваль проходитиме з 6 по 26 жовтня. Мистецька програма цьогорічного заходу формується навколо постаті видатної піаністки ХІХ сторіччя Клари Шуман.

Протягом трьох тижнів публіка матиме можливість зустрітись з блискучими музикантами. Серед них: диригенти Крістоф Адт (Німеччина), Юрій Насушкін (Іспанія) та Костянтин Ліфшиц (Швейцарія); піаністи Вольфганг Манц (Німеччина), Уільям Фонг, Майкл Белл (Велика Британія), Юстас Дваріонас (Литва), Стефанія Аргентьєрі (Італія), Лідія Стратулат, Пабло Гальдо (Іспанія), а також кларнетист Естебан Вальверде (Іспанія); віолончелісти Денис Северін (Швейцарія), Вен-Сінн Янг (Німеччина), Разван Сума (Румунія), Атанас Крастєв (Болгарія), Євген Ліфшиц (США); співаки Крістіан Хільц (Німеччина) та Карен Радкліфф (Велика Британія); скрипаль Петер Розенберг (Німеччина).

Традиційно у рамках фестивалю відбудуться концерти класів провідних професорів Харківського національного університету мистецтв, концерт студентів  – стипендіатів ротарі-клубів міста. Також відбудуться концерти кафедр камерного ансамблю, оркестрових струнних інструментів, духових та ударних інструментів, спільний концерт кафедри спеціального фортепіано Університету мистецтв і відділу спеціального фортепіано ХССМШ-і.

У рамках фестивалю заплановані виступи заслуженого артиста України Юрія Кота та лауреата численних Міжнародних конкурсів Антонія Баришевського.

Окрім того в рамках «Харківських асамблей» планується проведення третього конкурсу музичного мистецтва. Також під час заходу пройде науково-практична конференція «Жінка за межами звичайного: Клара Шуман, Фанні Мендельсон, Марія Шимановська...» (13-14 жовтня), презентації книг, творчі зустрічі, майстер-класи.

Довідка. «Харківські Асамблеї» – одна з найбільших резонансних культурних подій в Україні, що відбувається кожної осені в Харкові з 1991 року. Місія фестивалю – просвітницька діяльність та інтеграція українського музичного мистецтва в європейський простір.

comments powered by HyperComments