У Харкові стартував найбільший кінофестиваль східної України

Четвер, 25 жовтня 2018, 14:25
Другий міжнародний кінофестиваль документальних і художніх фільмів Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival проходить у Харкові в рамках Тижнів Німеччини 24-28 жовтня.
У Харкові стартував найбільший кінофестиваль східної України

У програмі фестивалю: 21 повнометражний фільм, серед яких учасники Берлінського кінофестивалю, володарі нагород Канського кінофестивалю, претенденти на майбутню премію «Оскар» й інші картини з України, Німеччини, Ізраїлю, США, Польщі, Великої Британії. В цілому це одна українська фестивальна прем'єра, сім українських національних прем'єр і чотири харківські прем'єри, фільми ретроспективи і спеціальні покази.

Для початківців і досвідчених кінематографістів відбудуться вісім заходів індустріальної секції.

Також у рамках Kharkiv MeetDocs пройдуть два конкурси: пітчинг кінопроектів і фестиваль короткометражного українського незалежного кіно «Бардак».

Одним з фільмів у програмі цього року став «МІФ» режисерів Леоніда Кантера і Івана Яснія про відомого оперного співака Василя Сліпака, загиблого на війні в Донбасі. Цього літа пішов з життя і Леонід Кантер. Пам'ять Леоніда, Василя, а також всіх загиблих у війні з Росією вшанували на відкритті фестивалю хвилиною мовчання.

Важливість фестивалю як для України, так і для Німеччини підкреслив під час відкриття Генеральний консул ФРН в Донецьку (офіс в Дніпрі) Вольфганг Мьоссінгер.

«Те, що фестиваль проходить не в столиці, а в Харкові, - дуже важливо і для регіону, і для України в цілому. Нам вдалося підтримати більше 200 проектів у різних містах і областях, і всі вони спрямовані на розвиток місцевих ініціатив, демократії, громадянського суспільства. Фестиваль з його фільмами на найважливіші теми - саме такий проект. І дивлячись на розвиток його та інших українських проектів, у мене виникає набагато більше оптимізму, ніж песимізму», - сказав Вольфганг Мьоссінгер.

Серед зарубіжних фільмів Kharkiv MeetDocs багато фільмів на гострі теми для світу і України: війна, екологія, права людини. Проблемам сучасної України присвячені відразу кілька повнометражних фільмів: «Ампутація» Лідії Стародубцевої та Ігоря Померанцева, «МІФ» Леоніда Кантера і Івана Яснія, «Донбас» Сергія Лозниці, «Як тебе звуть?» Ірини Громозди і Світлани Застави говорять про війну на Донбасі. «2020. # Безлюдна країна» Корнія Грицюка,  «Веаюфром» Дмитра Лавриненка зачіпають тему міграції та взаємодії України зі світом. «У променях сонця» Віталія Манського і «День Перемоги» Сергія Лозниці показують, як впливає на людей і цілі народи державна пропаганда.

На майстер-класах, котрі пройдуть у рамках фестивалю, своїм досвідом з колегами поділяться режисери Нільс Бекамп і Фелікс Крігсхайм, монтажер і редактор Зубін Стена і генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Синькевич. А розглянуть проекти нових фільмів на пітчингу сценарист і драматург Наталія Ворожбит, режисер Сергій Буковський, мистецтвознавець Зоя Алфьорова, продюсер Анна Паленчук.

Новим форматом фестивалю стане короткий метр - у трьох модулях від фестивалю «Бардак» можна буде побачити 36 робіт, знятих початківцями авторами з різних міст України. Офіційний приз «Бардак» - «Стакан» - отримає на церемонії закриття 28 жовтня, як і приз переможцю пітчингу - професійну Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K.

Фестиваль триватиме до неділі 28 жовтня на кількох майданчиках, у тому числі вузах: Fabrika.Space, Планета Кіно, Харківська державна академія культури і Харківський економічний університет імені Семена Кузнеця.

Організатори фестивалю Kharkiv MeetDocs: Громадська організація Media Frontline e.V. за підтримки Федеративного міністерства закордонних справ Німеччини (Auswärtiges Amt).

comments powered by HyperComments