Харків‘янам покажуть сучасну інтерпретацію «Героя нашого часу»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 26 жовтня 2018, 17:33
В Харківському академічному театрі імені Пушкіна пройдуть спектаклі за мотивами твору Лермонтова.
Харків‘янам покажуть сучасну інтерпретацію «Героя нашого часу»

Прем‘єра «Героя нашого часу» запланована на 30 жовтня. Сам спектакль являє собою сучасну інтерпретацію класичного твору Лермонтова. За словами режисера Олександра Середіна, він, як автор постановки, не мав на меті переносити діалоги персонажів та точно втілювати їх образи. В першу чергу він хотів передати сам дух та настрій літературного твору.

«Я не адресую спектакль певному віку, – розповів Середін, – мені здається, що це певний стан душі. Це люди, які хочуть познайомитися з іншими формами, з іншим підходом прочитання класики, з іншою мовою оповідання. Це люди, яких не зовсім влаштує класичне прочитання чи класична технологія творення. Це такий сучасний театральний глядач, якому цікаво».

Режисер підкреслив, що є шанувальником творчості Лермонтова, а сама фігура Печоріна йому цікава та симпатична. За його словами, цей персонаж добре співзвучний з реаліями сьогодення.

«Мені здається, що Печорін свого часу вирішував ту ж саму дилему, яку вирішують сьогодні герої нашого часу, – розповів Середін, – коли чимало інституцій застаріло, а чимало етичних норм та питань зовсім не працює. І ми не знаємо як це вирішувати. І тут з‘являється такий герой нашого часу, який змушений якось з цим жити. І так я до цього прийшов. Не через автора, а через персонажа».

Разом з тим в спектаклі не буде нарікань щодо сучасної моралі. Адже режисер переконаний, що зараз чудові часи, а сучасники в багато чому перевершують минулі покоління. Просто герої постановки вирішуватимуть свої проблеми, які будуть зрозумілими та актуальними для сучасного глядача.

Докладніше про розклад спектаклів

comments powered by HyperComments