Популяризація української музики розпочнеться з Харкова

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 9 листопада 2018, 17:12
Саме в Харкові стартує всеукраїнський тур концерту «11 етюдів у формі старовинних танців» українського композитора Віктора Косенка.
Популяризація української музики розпочнеться з Харкова

Сьогодні, 9 листопада в Харкові вперше виконають «11 етюдів у формі старовинних танців» Віктора Косенка в реконструйованій оркестровці Леоніда Бильчінського. Саме з твору композитора, якого свого часу навали «українським Моцартом», розпочинається тур з популяризації класичної музики України. Його виконуватиме МАСО «Слобожанський» під керівництвом київського диригента Сергія Лихоманенка.

Сам диригент переконаний, що Віктор Косенко є одним з найцікавіших композиторів ХХ століття. Та і Харків, як перше місце концертного туру, було обране невипадково – саме в тут вперше пролунав його симфонічний твір «Після бою».

«На жаль, після цього Косенку не доводилося чути свої твори в масштабі симфонічного оркестру, – розповів Лихоманенко, – і досить символічно, що саме в Харкові ми розпочинаємо концертну прем‘єру цих «11 етюдів у формі старовинних танців». Ми сподіваємося, що цей концерт презентує ці твори для інших колективів. І ми передамо набрані партитури всім оркестрам України і не тільки. Бо музика дуже гарна. З одного боку, національна. А з іншого боку – екстериторіальна задки формі, яку обрав сам Косенко. Це старовинні танці».

Концертний тур має не тільки ознайомити аудиторію з українською музичною класикою, а й зробити крок до її популяризації. Заплановано, що «11 етюдів» згодом можуть почути мешканці Києва, Житомира, Львова, а вже потім – й інших обласних центрів України.

«Адже цю музику потрібно саме демонструвати, – підкреслив Лихоманенко, – і власним прикладом показувати її значущість. На жаль, саме українська музика найбільше потребує підтримки академічних кіл. Адже в репертуарі симфонічних оркестрів України дуже мало симфонічних полотен, які належать перу саме українських композиторів. А це неправильно, мені задається. Ми з задоволенням граємо класичний репертуар Бетховена, Прокоф‘єва і Шостаковича. Але у нас є власний доробок, яким також треба пишатись».

Диригент також розповів, що вже ведуться перемовини з Міністерством культури України стосовно рекомендацій для виступів за кордоном. До проекту вже виявили інтерес в Італії, Естонії, Азербайджані. Лихоманенко також припускає, що для концертного туру в першу чергу будуть обертатися країни з українською діаспорою.

comments powered by HyperComments