Як харків‘яни українцям їх власну культуру презентували

Юлія Гуш  |  Вівторок, 13 листопада 2018, 17:04
У трьох містах України – Харкові, Вінниці та Тернополі пройшли концерти в межах проекту культурного «Лінія культури».
Як харків‘яни українцям їх власну культуру презентували

Проект «Лінія Культури» був заснований в Харкові групою креативних менеджерів. Він мав на меті не тільки презентувати українську культуру з нової, більш несподіваної сторони, а й познайомити українців зі своїми співвітчизниками, які стали знаменитими на весь світ.    

«Варто зрозуміти, що в наша українська культура – вона самобутня, вона має доволі високу цінність, – розповів Тимур Андрієвський, автор та організатор  проекту, – а також дати привід людям пишатися своїми співвітчизниками. Тому ми вирішили провести умовну культурну лінію між трьома містами України – це Харків, Вінниця і Тернопіль. Ми зробили акцент на трьох персоналіях, які народились в цих трьох містах».

Харків представляє Джозеф Шилінгер, один з найвідоміших джазменів світу, Вінницю – композитор Микола Леонтович, до творчого доробку якого входить переробка «Щедрика», яка вже давно стала символом різдвяних свят, а Тернопіль – Соломія Крушельницька, відома оперна діва.

За словами організаторів, проекту був даний лозунг: «Ми з України – ми робимо світ кращим». Згодом його основні ідеї були об‘єднані в єдину концертну програму, в якій були представлені три жанри музики, в яких творили вищезгадані персоналії.

«Концертна програма включала в себе хорове виконання українських народних пісень, частки опери і симфо-джаз, – розповіла Валерія Михальська, авторка та організаторка проекту, – ми в співробітництві з Харківським національним академічним театром опери та балету – «Схід-Опера» – розробили концертну програму та презентували її в трьох містах. Це була не просто музика в чистому виді, ми ще допрацювали візуальний ряд».

Зокрема, організатори проекту «Ліня культури» розповіли і про інші плани. За їх словами, 29 листопада в Харкові розпочнеться реалізація проекту «КвіткаDay», присвяченого постаті та творчому доробку українського письменника Григорія Квітки-Основ`яненка. Приурочений до 240-річчя з дня народження літератора. В межах проекту відбудеться низка культурних заходів. Зокрема, вже був запланований спектакль за мотивами твору «Сватання на Гончарівці». За словами Михальської, це сучасна інтерпретація твору Квітки-Основ`яненка, де головний акцент буде зроблений не на любовні лінії, а на актуальних соціальних проблемах.

А Шилінгер в свою чергу додав, що автори постановки мали нагоду оживити класичний твір і відійти від так званої «шароварщини». Він пригадав досвід Англії, в чиїх театрах вже не одне століття ставлять п‘єси Шекспіра, проте автори постановок завжди знаходять для них якійсь нові трактовки та форми подачі.

comments powered by HyperComments