«Нова радість настане» в Харкові відбудеться масштабний фестиваль вертепів

Юлія Гуш  |  Середа, 14 листопада 2018, 16:20
Харків вже втретє зустрічатиме вертепні колективи зі всієї України.
«Нова радість настане» в Харкові відбудеться масштабний фестиваль вертепів

Третій всеукраїнський Вертеп-фест пройде в Харкові 12 та 13 січня. Тоді на два дні до міста завітають вертепні колективи з різних регіонів країни. На даний момент про своє бажання приєднатися до фестивалю заявили більше двадцяти вертепних театрів, колядників, фольклорно-танцювальних колективів та аматорських об‘єднань. Сам фестиваль являтиме собою казкову феєрію, яка поєднує автентичний національний театр, старовинні традиції та сучасні інтерпретації.

Розпочнеться фестиваль вертепів з параду, який пролягатиме центральними вулицями міста. Учасники дійства – яскраві та нарядні – пройдуть від площі Конституції до площі Свободи. Там вони всі разом заспівають колядку «Нова радість настала». Це ж саме будуть робити вертепні колективи в інших містах України.

«Кожен фестиваль – це великий крок розвитку культури нашої області, – підкреслив Андрій Шейнін, технічний директор фестивалю, керівник фестивального напряму, – нашими фестивалями ми запустили великий рух по всій області. Раніше такі заходи проходили тільки в Харкові, а зараз майже кожен район вважає за потрібне зробити свій фестиваль. Це не може не тішити. Життя триває незважаючи на те, що йде війна».

Після відкриття фестивалю колядники розійдуться Харковом. Вони співатимуть не тільки в центрі, а й побувають в інших локаціях міста – у тому числі в лікарнях та шпиталях. Адже організатори переконані, що свято має йти до людей.

«Цей фестиваль дуже позитивно впливає на імідж Харкова як гостинного міста, – розповіла Олена Рофе-Бекетова, коордінаторка фестивалю, директорка БФ «Харків з тобою», – як міста, яке раде зустрічати гостей. Красиве місто, яке заслуговує на повагу. Ми і для цього робимо цей фестиваль. Ми хочемо, щоб харків’яни ще раз зрозуміли в якому місті вони живуть. Я хочу, щоб українці зі всієї України зрозуміли, побачили Харків нашими очами, зрозуміли, яке це красиве, гостинне та чудове місто. Місто, яке заслуговує на те, щоб сюди приїздити, відпочивати, знайомитися з новими друзями».

За словами організаторів фестивалю, вертепний рух Харкова розвивається і з часом привертає все більше людей з різних регіонів країни. Більше того, вони починають організовувати схожі заходи вже у себе вдома – тільки меншого масштабу. Зокрема, цікавлять колядки не тільки українців, а й мешканців інших країн.

«Ми показуємо Харків не тільки Україні, а й всьому світові, – зазначив Андрій Шейнін, – адже після проведення фестивалю виявляється, що у нас були гості з різних країн. В перший рік були гості з Туреччини та Канади. Під час останнього Вертеп-фесту 2018 року у нас були люди з Канади, Америки, Бразилії, Австралії. Від них були захопливі відгуки. Вони писали, що були в Харкові, побачили фестиваль і це було «вау»».

Заплановано, що фестиваль відвідає більше 50 тисяч гостей та мешканців Харкова. Для того, щоб презентувати свій колектив під час заходу, всі охочі можуть пройти реєстрацію. Детальніше про програму фестивалю.

comments powered by HyperComments