Харків‘янам покажуть реальні історії про насильство

Середа, 28 листопада 2018, 17:39
В Харкові відбудеться серія перформансів, присвячених проблемі домашнього насильства.
Харків‘янам покажуть реальні історії про насильство

Колектив театру «Вахтери» реалізує проект Gvalt, в рамках якого він бажає розкрити проблему насильства та створити простір для діалогу. Цій меті мають сприяти методи плейбек-театру і психології. Вони будуть застосовані в межах перформансів, які відбудуться 30 листопада, а також 7 і 15 грудня

«Це будуть три перформанси, – розповіла Оленка Калашникова, тренерка плейбек-театру «Вахтери», – перший та другий направлений на роботу з сім‘ями та проблеми, які в них виникають. Це може бути не тільки насилля, а й дискомфорт, який виникає в стосунках. І третій перформанс, який пройде 15 грудня, буде спрямований на обговорення культури згоди».

Проект Gvalt реалізується за підтримки «UPSHIFT Україна», який ініціювала організація ЮНІСЕФ за фінансової підтримки Євросоюзу. За словами Марини Ладиженської, керівниці проекту «UPSHIFT Україна» в Харкові, цей проект вже знайшов підтримку партнерів організації.

«Бо вони, незважаючи на свій юний вік, зачепили досить складну тему, яка в нашому суспільстві замовчується роками, – зазначила вона, – фізичне, емоціональне, сексуальне, фінансове насильство, залякування жертви – це все те, про що всі здогадуються, але ніхто не хоче говорити. Або не знає, або не може. Тому дівчата у своєму проекті показали нам шляхи, якими вони хочуть вирішувати цю проблему, впливати на соціальну думку. Саме тому цей проект було підтримано».

Особливістю плейбек-театру є те, що актори не мають заготовленого сценарію. Вони зображають сюжети, з якими діляться їх відвідувачі. Як зазначила Катерина Шутальова, психолог проекту, такі перформанси вимагають від своїх учасників делікатного підходу. Особливо зважаючи на той факт, що тема насильства зараз стоїть дуже гостро. За словами Шутальової, вона вже 10 років працює як психотерапевт. І тема насильства – одна з найрозповсюдженіших. Це такі травми, з якими психологи працюють практично кожен день.

«І найчастіше страждають жінки, – зазначила вона, – часом вони навіть не розуміють, що те, що коїться, є насильством. Коли чоловік каже, що не дасть грошей і їй не буде чим годувати дітей – це насильство. Якщо він кинув тарілку – не в неї, в стіну – це також насильство. І такий важливий в темі насильства момент – це сором. Часто жертва відчуває сором через те, що вона опинилась в такій ситуації».

Але щоб зробити перший крок до вирішення проблеми, про неї слід почати говорити. Тому важливі такі перформанси, переконана Катерина Шутальова. За її словами, для когось буде корисним просто прийти на захід, подивитися постановку та зрозуміти – вихід є.

Довідка: перформанс «Складно сказати» пройде 30 листопада о 18.30 у «Карітас Харків» (вул. Молочна, 3). Перформанс про сімейні стосунки «Коли ми» можна відвідати 7 грудня, о 18.30 в КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва»  (вул. Пушкінська, 62). А 15 грудня о 19.00 у «ПТІцентрі» (вул. Клочківська,3) відбудеться перформанс про культуру згоди та насильство під навою «(Не)згода».

comments powered by HyperComments