Всесвітньо відомі харківські музиканти виступлять в рідному місті на закритті міжнародного музичного фестивалю

Субота, 1 грудня 2018, 14:27
У понеділок, 10 грудня, в Харківській Середньої спеціалізованій музичній школі-інтернаті завершиться XXV Міжнародний фестиваль виконавської майстерності «Музика - наш спільний дім».
Всесвітньо відомі харківські музиканти виступлять в рідному місті на закритті міжнародного музичного фестивалю

У заключному концерті фестивалю відомі музиканти - колишні учні цієї школи Валерій Соколов і Олексій Шадрін, а таже португальська піаніст Рауль да Коста виконають у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський» музику Чайковського і Бетховена.

Цього року Харківська середня спеціалізована музична школа-інтернат, в якій проходить фестиваль, відзначає своє 75-річчя. За час роботи школа підготувала понад 2000 музикантів. Серед її випускників, діячі мистецтва зі світовими іменами – піаністи Володимир Крайнєв та Даніїл Крамер, композитори Левко Колодуб та Олександр Щетинський, диригент Аллін Власенко, художній керівник Національної філармонії України Володимир Лукашов та багато інших. Свого часу цей навчальний заклад закінчили музиканти, що займають сьогодні чільні місця в музичних колах Харкова - ректор ХНУМ ім. Котляревського Тамара Вєркіна, директор ХНАТОБу Олег Орищенко, заступник директора МАСО «Слобожанський» Олександр Дворніченко, директор і головний диригент Харківської філармонії Юрій Янко.

Майже 35 років школу очолює заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри оркестрових духових інструментів і оперно-симфонічного диригування Харківської консерваторії Валерій Миколайович Алтухов. Саме він, 25 років тому запропонував щорічно зустрічати день народження школи фестивалем «Музика наш спільний дім». «Ідея фестивалю - зібрати в одному музичному домі друзів школи – викладачів, випускників, учнів, а також наших друзів-музикантів з інших міст та країн. – розповідає Валерій Миколайович. – Після кожного концерту у нас проходять творчі зустрічі музикантами, які вже «випурхнули» зі стін нашої школи і досягли творчих вершин. Це створює творчу і дружню атмосферу свята, яка притягує музикантів і мотивує їх продемонструвати публіці, серед якої чимало їхніх викладачів, всю свою майстерність ".

Всі концерти фестивалю цікаві і проходять на високому художньому рівні, але останній стане особливо яскравим – вважає Валерій Алтухов. Адже на ньому гратимуть відомі музиканти – скрипаль Валерій Соколов, віолончеліст Олексій Шадрін і португальська піаніст Рауль да Коста. Соколов і Шадрін свого часу навчалися в цій школі, були її гордістю, а зараз живуть і працюють в Європі. Концерти Валерія проходять в найпрестижніших концертних залах Європи: Вігмор-Холі в Лондоні, Театрі Шатле в Парижі, Консерваторії ім. Джузеппе Верді в Мілані. Олексій продовжує свою освіту в музичній академії Кронберга (Німеччина), регулярно і успішно бере участь в різних міжнародних музичних конкурсах в Європі і Америці. І якщо знаменитим учням школи, музикувати допоможуть рідні стіни, то Рауль да Коста - піаніст, який виступає в найпрестижніших концертних залах Португалії і гастролює в Німеччині, Франції, Іспанії, Італії, Англії, зіграє для харківської публіки вперше. Виступ солістів на заключному концерті традиційно відбудеться в супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський», яким в цього вечора буде керувати диригент Національної філармонії України і давній творчий партнер Валерія Соколова - Віталій Протасов. «Для оркестру, кістяк якого складають випускники« десятирічки », виступи на фестивалі« Музика - наш спільний дім» дуже важливо, - каже заступник директора оркестру і також випускник школи Олександр Дворниченко, - для багатьох це можливість знову виступити в рідних стінах перед своїми улюбленими викладачами, ну і, звичайно ж, чудова можливість зіграти з відомими музикантами цікаві твори».

У програмі закриття фестивалю прозвучать Концерт для скрипки з оркестром Петра Чайковського і потрійний концерт Людвіга ван Бетховена. Ці твори належать до числа найбільш затребуваних на концертних майданчиках Європи. Свого часу їх чудово виконували такі легендарні музиканти як Давид Ойстрах, Святослав Ріхтер і Мстислав Ростропович, і  як знати, можливо наші харківські музиканти також увійдуть в історію музичного мистецтва, як їх великі попередники.

Нагадаємо, що концерт-закриття XXV Міжнародного фестивалю виконавської майстерності Музика наш загальний будинок »відбудеться у великому залі Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату (вул. Благовіщенська, 19) в понеділок, 10 грудня, початок о 17:00. Наступний концерт за участю МАСО «Слобожанський» відбудеться в п'ятницю, 21 жовтня, вже на сцені ХНАТОБу. Це буде благодійний концерт Класична Феєрія, кошти від продажу квитків на який, підуть на допомогу незрячим дітям. Початок о 18:30.

Звук живий.

comments powered by HyperComments