В Харкові лунатиме «класична феєрія» задля допомоги незрячим дітям

Юлія Гуш  |  Четвер, 13 грудня 2018, 16:41
На харківському концерті можна буде послухати музикантів з різних країн світу.
В Харкові лунатиме «класична феєрія» задля допомоги незрячим дітям

21 грудня на сцені Харківського оперного театру відбудеться благодійний концерт «Класична феєрія» за участі світових зірок класичної музики. За старою традицією, 60% місць в залі будуть безкоштовно віддані дітям з інтернатів, дитячих будинків, малозабезпечених і багатодітних сімей. Відвідувачі концерту зможуть насолодитися шедеврами класичної музики, а також послухати гру на вірменському дудуку.

«Ми цього року готуємося до масштабного класичного концерту за участі зірок класичної музики з різних континентів, – розповів співорганізатор та художній керівник концерту Олександр Дворниченко, – це і США, і Європа. Цього року ми вирішили допомогти нашому харківському інтернату для незрячих дітей. І головне те, що більш ніж тисячі дітей кожного року безкоштовно відвідують ці концерти. Ми стараємося, щоб наші діти мали можливість відвідувати такі концерти на благодійній основі».

За його словами, музиканти як з України, так і з-за кордону охоче підтримали дану ініціативу. Всі зібрані під час концерту кошти мають піти на принтер Брайля, який зараз так потрібен в Харківському спеціальному навчально-виховному комплексу імені В.Г. Короленка. Там навчаються діти, які мають проблеми зору. А за допомогою цього принтера стане можливим друкувати для них ноти, учбові матеріали, підручники, що зробить навчання простішим та продуктивнішим.  

Такий прилад зараз дуже потрібний дітям, запевняє заступник директора по виховній роботі Андрій Орлов. За його словами, колись в закладі був такий прилад, але з часом він зламався. Звичайно, зараз діти активно користуються різного роду гаджетами. Але викладач переконаний, що щось краще за прямий контакт з книгою ще ніхто не придумав.

Як розповіла викладачка теорії музики Олена Підгорна, друк нот шрифтом Брайля припинився ще на початку 90-х. На сьогоднішній день нотні збірники, якими могли б користуватися незрячі люди, здебільш зберігаються в бібліотеках та приватних колекціях шанувальників музики.   

«Але зараз цього бракує, – підкреслила Підгорна, – адже у нас вже давно ХХІ століття, вже було написано багато нової музики. Видається багато нот. І для музичної школи, і для всіх музичних профілів. Тому ми зараз змушені користатися написаними вручну нотами. Зараз це єдиний роздаточний матеріал».

Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка – це один з найстаріших в Україні навчальних закладів, де навчаються діти, які мають проблеми зору. Його історія нараховує  більше 130 років. Нині там навчається близько 120 дітей, які опановують 20 різноманітних музичних інструментів.

comments powered by HyperComments