Напередодні Нового року в Харкові відбудеться битва диригентів

Вівторок, 25 грудня 2018, 17:12
У п'ятницю, 29 грудня, в Будинку Алчевських відбудеться концерт «Симфобитва. Оркестровий батл диригентів». Захід пройде у незвичайній для академічної музичної традиції формі батла - творчого змагання між диригентами. МАСО «Слобожанський» будуть по черзі керувати диригенти Юрій Яковенко, Сергій Горкуша та Сергій Лихоманенко. Під їхнім керівництвом оркестр зіграє музику різних стилів.
Напередодні Нового року в Харкові відбудеться битва диригентів

У музичних колах автор ідеї цього концерту, Сергій Лихоманенко, має репутацію диригента-експериментатора. Створені і очолювані ним оркестри - Eclectic Sound Orchestra і Kiev Grand Classic виконують музику, в якій електронний звук поєднується зі звучанням традиційних музичних інструментів. "Концерт пройде в незвичному для академічної музичної традиції форматі батла - свого роду творчого змагання між диригентами - захоплено розповідає Сергій. - Учасники батла диригуватимуть оркестром по черзі. Кожен з них презентує різний музичний стиль, той який йому ближче - традиційну класику, симфоджаз, а також рок- і поп-музику, в симфонічної обробці. В Європі концерти-батли останнім часом дуже популярні, а в Україні в формі батла проходить музичне шоу «Битва Оркестрів», де змагаються різні оркестри. Але от щоб між собою змагалися саме диригенти - це, можна сказати, вперше».

Сам Сергій Лихоманенко також візьме участь в концерті. Два інших учасники музичних змагань - диригенти ХНАТОБ: заслужений діяч мистецтв України Юрій Яковенко і лауреат міжнародних конкурсів Сергій Горкуша. «Ми охоче і плідно співпрацюємо з цими музикантами. У цьому концертному сезоні Юрій Яковенко диригував оркестром на відкритті сезону і бенефісі оперного співака Володимира Козлова. З Сергієм Лихоманенком відбулося перше концертне виконання відродженого шедевра композитора Віктора Косенка - «11 етюдів у формі старовинних танців». А Сергій Горкуша грав з оркестром музику іспанських композиторів на концерті «Іспанська сюїта» в минулому сезоні. - говорить директор МАСО «Слобожанський» Олена Єрьоміна. - І ось тепер разом з Молодіжним оркестром вони зроблять нашим шанувальникам справжній новорічний подарунок - позмагаються за симпатії глядачів на концерті «Симфобитва. Оркестровий батл диригентів».

Напередодні Нового року, в програмі концерту прозвучать мажорні, святкові музичні твори різних стилів. Юрій Яковенко представить твори класичного напряму - музику з балету «Лускунчик» Петра Чайковського і Danzon №2 мексиканського композитора Артуро Маркеса. Сергій Горкуша презентує добре знайомі й улюблені новорічні музичні історії з мюзиклів американських композиторів Леонарда Бернстайна і Лероя Андерсона, в стилі симфо-джаз. А під керівництвом Сергія Лихоманенка прозвучать хіти з репертуару сучасних рок- і поп-виконавців: Мадонни, Rammstein, Metallica, Шер та інших, в обробці для симфонічного оркестру.

На думку диригента Сергія Лихоманенка, такий формат - унікальний шанс максимально продемонструвати можливості «справжнього звукового дива» - симфонічного оркестру, а також можливість кожному глядачеві, вибрати з музики різних стилів і напрямків те, що ближче саме йому і отримати тим самим масу позитивних емоцій і вражень.

Нагадаємо, що концерт «Симфобитва. Оркестровий батл диригентів» відбудеться в Будинку Алчевських (вул. Жон Мироносиць, 13) в суботу, 29 грудня, початок о 19:00.

А вже в новому році, на зимових канікулах, МАСО «Слобожанський» запрошує на незвичний на концерт, з репертуаром для дітей. Він пройде в п'ятницю, 11 січня, початок о 19:00, і носить назву «Оркестр дітям. Казковий світ класики». У програмі заходу прозвучать твори Баха, Моцарта, Чайковського, Штрауса, Леонтовича та інших.

comments powered by HyperComments