Харківський вертепний фестиваль об’єднає всю Україну — організатори

Юлія Гуш  |  Четвер, 10 січня 2019, 11:44
12 та 13 січня в Харкові буде проходити всеукраїнський фестиваль вертепів — “Вертеп-фест-2019”.
Харківський вертепний фестиваль об’єднає всю Україну — організатори

В Харкові фестиваль вертепів проходить вже третій рік. За словами організаторів, в поточному році для участі у “Вертеп-фесті” зареєструвалося 56 колективів та 1029 учасників з різних регіонів України. Перший день фестивалю відзначиться флешмобом зі спільного виконання колядки “Нова радість настала”. До нього вже зголосилися приєднатися 30 українських місць і навіть інші країни.  

“Цього року вона досягла найбільших масштабів, — зазначила Ірина Голубєва, керівниця акції “Нова радість настала”, — задумувалась вона як українська. Ми максимально намагалися залучити всі міста, села, містечка, райони та навіть ОТГ, щоб максимально об’єднати Україну єдиним співом. Але потім, в процесі підготовки, ідея вийшла за всі межі. І зараз до нас приєднуються українці з діаспори. Багато країн світу долучаються до цієї акції: Великобританія, Німеччина, Польща, Австрія Нідерланди, Франція. І таким чином, 12 січня ми будемо співати всім світом українську колядку “Нова радість”. Це історичний момент: вперше Східна Україна об'єднає українців всього світу єдиним співом”. 

Протягом двох днів колядки лунатимуть на 35 різних локаціях. Цікаво те, що колядники не будуть скупчуватися в одному місці, а розбіжаться по всьому місту. Їх можна буде зустріти в шпиталях, торгових центрах, супермаркетах і не тільки. Ще однією “родзинкою” фестивалю стане проведення “Етновечорниць”, під час яких учасники заходу можуть просто відпочити, поспілкуватися один з одним, а також дізнатися про зимові традиції інших народів.  

“Ми потім подумали, що в Харкові представлено багато культур, — розповіла Ірина Маркевич, керівниця заходу “Слобожанські етновечорниці”, — і запросили представників інших земляцтв та спільнот до цього свята. І вони з радістю на це погодились. Підготували розповіді про свої зимові свята та номери”. 

За словами організаторів, з кожним роком фестиваль набуває все більше популярності: учасників стає більше, а його географія поступово розширюється.  

“Для нас цього року майже вдвічі більше приїде людей, ніж минулого, — розповіла головна координаторка фестивалю Олена Рофе-Бекетова, — на мій погляд, це один з показників. Що до Харкова їдуть з відусюди. Ми бачимо, що міста Східної України беруть приклад з Харкова і також проводять фестивалі. Наприклад, 6 січня в Лисичанську відбувся фестиваль вертепів... Я вважаю, це дуже важливо, що по інших містах також проводяться такі фестивалі”.  

“Завдяки цьому проекту ми маємо зовсім інше ставлення до Харківщини, — зазначив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев, — я впевнений, що завдяки цьому класному фестивалю змінюється ставлення до нашого регіону. Тому що в багатьох людей були стереотипи, що Харківщина — це щось сіре, похмуре, що тут немає нічого національного, немає української мови та культури. Але це не так. І ми це всім показуємо. Мені здається, завдяки таким проектам змінюється ставлення до харків’ян та Харківської області”. 

Дізнатися більше про програму заходів можна сайті фестивалю.  

comments powered by HyperComments