У Харкові музику Моцарта і Мендельсона гратимуть в авторській манері

Середа, 16 січня 2019, 16:28
Симфонії Моцарта і Мендельсона прозвучать в Харкові в тому вигляді, в якому їх чули автори. У п'ятницю 18 січня МАСО «Слобожанський» зіграє на сцені Будинку Алчевських в «історично поінформованою» манері на концерті «Моцарт-Мендельсон. «Мажорна тема».
У Харкові музику Моцарта і Мендельсона гратимуть в авторській манері

Диригент - Віталій Протасов, багаторічний творчий партнер всесвітньо відомого скрипаля Валерія Соколова.

Диригент Національної філармонії України Віталій Протасов, вважає, що «родзинка» концерту «Моцарт-Мендельсон. «Мажорна тема» в тому, що симфонії Моцарта і Мендельсона, які включені до його програми, прозвучать в «історично поінформованій» манері. Тобто, саме так, як вони виконувалися при їх геніальних авторах. Симфонії № 39 Моцарта і № 4 Мендельсона, які відносяться до вершин творчості цих композиторів, були написані ще в кінці 18-го, початку 19-го століття. «З того часу накопичилася маса інтерпретацій, адже кожне покоління музикантів вносить в манеру виконання щось своє. І те, як звучать класичні твори в наші дні, далеко не завжди відповідає їх початковому задуму. - вважає Віталій Протасов, - Ось для того, щоб осягнути творчий задум композитора, виникає «історично інформоване виконавство». При цьому твір виконується в тій манері, в якій воно було спочатку написано ».

Сам Віталій Протасов відомий як багаторічний творчий партнер всесвітньо відомого скрипаля Валерія Соколова. Черговий його виступ з іменитим музикантом відбувся на сцені Національної філармонії України буквально 11 січня. У диригента ще свіжі спогади про нього: «Концерт викликав справжній фурор у київської публіки, втім, як і всі концерти Валерія». Валерій Соколов регулярно виступає з МАСО «Слобожанський» в рідному Харкові, звичайно ж, разом з Віталієм Протасовим. Ідея зіграти з молодіжним оркестром, але вже без Соколова, і в «історично поінформованому» стилі виникла у Протасова під час такого концерту, в грудні минулого року. Адже творча діяльність маестро багатогранна і не обмежується співпрацею з одним-двома музикантами. «На початку грудня минулого року він диригував Академічним симфонічним оркестром Національної філармонії України на концерті видатного українського співака (бас) Івана Кочерги, а вже в кінці грудня брав участь у гастролях цього колективу в Китаї, які пройшли з великим успіхом» - розповідає директор МАСО «Слобожанський» Олена Єрьоміна. Сам диригент стверджує, що радий знову зіграти з молодіжним колективом. «Класична музика в «історично поінформованій» манері в Україні виконується рідко, але поступово інтерес до такого виконавського підходу зростає. - стверджує Віталій Протасов - А молоді музиканти сприйнятливі до всього нового, їм це цікаво». Також, на думку маестро, ця музика буде цікава і сподобається слухачам, подарувавши їм новий досвід сприйняття відомих творів, особливо коли звучить Моцарт.

Нагадаємо, що концерт «Моцарт-Мендельсон. «Мажорна тема» відбудеться в Будинку Алчевських (вул. Жон Мироносиць, 13) в п'ятницю, 18 січня, початок о 19:00.

 Наступний виступ МАСО «Слобожанський» відбудеться в п'ятницю, 25 січня. Це буде концерт «Зимові фантазії», в якому разом з оркестром, на сцену Будинку Алчевських вийдуть народні артисти України - диригент Аллін Власенко і скрипалька Богдана Півненко. У програмі – твори Анрі В’єтана, Петра Чайковського і Джакомо Пуччіні.

Придбати квитки на концерт можна:

●     в касі МАСО «Слобожанський», тел .: 706-17-16, адреса: вул. Жон Мироносиць, 13 (офіс оркестру).

●     Інтернет-білет: https://kharkov.internet-bilet.ua/event-scheme?eventId=26865

●     Karabas.com; https://kharkov.karabas.com/mocart-mendelson/order/

comments powered by HyperComments