«Зимові фантазії»: на харківській сцені виступлять два народних артиста

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 25 січня 2019, 15:01
Сьогодні, 25 січня, в Будинку Алчевських відбудеться концерт за участі МАСО «Слобожанський» під назвою «Зимові фантазії».
«Зимові фантазії»: на харківській сцені виступлять два народних артиста

Романтична музична класика лунатиме у виконанні відомих музикантів: диригента Алліна Власенка і скрипальки Богдани Півненко. Нині вони є народними артистами України, які свого часу починали свій творчий шлях саме в Харкові. Зокрема, Аллін Власенко, професор Національної музичної академії України імені Петра Чайковського, вже відзначився своєю 60-річною творчою біографію. За ці роки він диригував багатьма провідними симфонічними оркестрами не тільки в Україні, а й за її межами.

«Мені приємно вже в котрий раз приїхати до рідного міста Харкова, де я колись вчився в консерваторії, – розповів Аллін Власенко, – де я вже багато разів виступав зі Слобожанським симфонічним оркестром. Це талановита молодь, яка є майбутнім нашої виконавської культури. Багато програм ми зіграли. А в цей раз граємо дуже цікаву та романтичну програму».

У першому відділенні концерту «Зимові фантазії» прозвучить Концерт №5 для скрипки з оркестром бельгійського композитора і скрипаля-віртуоза Анрі Вьетана та «Інтродукція і Рондо Каприччиозо» Каміля Сен-Санса. А в другому відділенні слухачі можуть насолодитися композицією «Франческа да Ріміні» Петра Чайковського та «Інтермецо» з опери «Манон Леско» Джакомо Пучіні.

За словами Власенка, деякі композиції є непростими в плані виконання навіть для професійних оркестрів. Але він переконаний, що МАСО «Слобожанський» зможе впоратися з представленою задачею. Своєю співпрацею з харківськими музикантами задоволена і Богдана Півненко.

«Харків – місто з великими культурними традиціям, – зазначила музикантка, – мені задається, що тут є такий інтелект нації, якщо можна так сказати. Тут дуже потужні науковці та мистецтвознавці. Харків для історії взагалі дуже цікаве місто. Мені здається, що ці традиції чути у виконавській школі. Мені зараз все дуже подобається».

Богдана Півненко – солістка Національного ансамблю «Київська камерата», провідна скрипалька країни. Вона регулярно гастролює як всередині України, так і за кордоном.

«Мені дуже подобається музика, яку ми обрали для концерту, – розповіла вона, – перший раз Анрі Вьетана я зіграла навчаючись в школі у восьмому класі. А через 20 років я до нього повернулася і зовсім інакше переосмислила. Для мене це концерт, з яким Леонід Коган виграв конкурс королеви Єлизавети в Брюсселі. Це яскравий приклад віртуозної скрипкової партії. Не просто спорт заради спорту, а дуже красивий концерт, яскравий та емоційний. А «Інтродукція і Рондо Каприччиозо» Каміля Сен-Санса – це дуже відомий та всіма любимий твір. І мені задається, що він легко пізнаваний, хоча досить важкий для виконання. Бо щоб його зіграти, потрібно витримати стиль кінця ХІХ століття».

Обидва музиканти, маючи значний музичний репертуар, чимало уваги приділяють виконанню та популяризації музики українських композиторів. За словами Власенка, її прекрасно сприймають за кордоном.

«Я пригадую випадок, коли наш театр мав їхати на гастролі в Західну Німеччину, – згадав музикант, – і Турчак, який тоді його очолював, запропонував поставити Тараса Бульбу Лисенка, який на Заході мало хто знав. Ви би бачили, як там цю музику сприйняли! 40 хвилин публіка не відпускала солістів, диригента, оркестр. Шалений був успіх. Просто цю музику потрібно пропагувати. Раніше ми не так часто виїжджали за кордон. Зараз частіше. Звичайно, ми граємо. Станковича знає увесь світ. Скорика знає увесь світ. Лятошинського знає увесь світ».

Концерт  «Зимові фантазії» відбудеться в Будинку Алчевських (вул. Жон Мироносиць, 13) сьогодні, 25 січня. Початок о 19:00.

comments powered by HyperComments