“Музика без кордонів”: в Харкові відбудеться концерт напередодні китайського Нового року 

Юлія Гуш  |  Четвер, 31 січня 2019, 18:12
Молодіжний академічний симфонічний оркестр "Слобожанський" виступить під керівництвом китайського диригента Го Сінхуа.
“Музика без кордонів”: в Харкові відбудеться концерт напередодні китайського Нового року 

1 лютого в Будинку Алчевських відбудеться концерт “Класика без кордонів” за участі диригента Го Сінхуа та МАСО “Слобожанський”. Захід буде приурочений до святкування китайського Нового року, який перепадає на 5 лютого. Під час концерту буде лунати музика українських, європейських та китайських композиторів.  

“Мені дуже подобається Харків, — розповів Го Сінхуа, — мені подобається, що в Україні дуже розвинене мистецтво. Воно варте того, щоб інші країни вчилися в України, брали якісь цікаві моменти. Справа в тому, що тут відбувається змішення культур — української та китайської. Якщо дивитися на китайську, то наближається найбільше в Китаї свято — Новий рік”.  

Під час концерту будуть дотримані святкові традиції Китаю. Наприклад, на сцені глядачі не побачать білого кольору — ні на самих музикантах, ні на оздобленні. Справа в тому, що в Китаї білий вважається кольором трауру, що взагалі не в’яжеться з Новим роком. Таку ідею запропонував сам Го Сінхуа. 

“Китайському Новому року властиві глибокі кольори, —зазначив він, — чорний, червоний. Не може бути білого. Це не по-китайські”. 

За його словами, “Музика без кордонів” — це ключова тема концерту. В його програму увійшли композиції українських, китайських, австрійських, норвезьких та російських композиторів.  

“Для того, щоб посилити об’єднання цих культур, обмін культурними цінностями, були взяті композиції різних країн, — зазначив Го Сінхуа, — музика — це світова мова. Людям, які живуть музикою, набагато простіше знайти спільну мову незалежно від місця проживання”.  

Музика китайських композиторів, яку почують харків’яни 1 лютого, маловідома для широкого загалу. За словами диригента, в ній зазвичай використовують до п’яти нот — такою є особливість китайської музики.

“Першою буде новорічна композиція, яку знає кожен китаєць, — розповів диригент, — вона викликає бурю емоцій. Друга композиція має назву “Два джерела, які віддзеркалюють місяць”. Вона розповідає про китайську історію. Це про народного китайського виконавця, його труднощах в житті, його надію на майбутнє, з якою він дивиться вперед. Ці дві композиції, можна сказати, найбільш відомі в Китаї. Навіть якщо люди не пов’язані з мистецтвом, вони знають про них. Тому були обрані саме ці композиції. Для того, щоб познайомити Україну з китайським мистецтвом”.  

Концерт “Класика без кордонів” пройде в Будинку Алчевських (вул. Дружин Мироносиць, 13) в п'ятницю, 1 лютого. Початок - о 19:00. 

comments powered by HyperComments