Музиканти симфонічного оркестру і фігуристи разом вийдуть на лід в унікальному проекті «Ice Symphony - Симфонія льоду»

Середа, 6 лютого 2019, 11:43
Культурно-спортивний проект «Ice Symphony - Симфонія льоду», аналогів якому немає в Україні, в третє пройде в Харкові в суботу, 9 лютого. Виступи професійних фігуристів будуть супроводжуватися живою музикою у виконанні МАСО «Слобожанський», який теж буде грати прямо на льоду. Цей унікальний проект традиційно проходить в Льодовому комплексі «Салтівський лід» один раз на рік. В один день відбудеться два концерти. Початок - о 14:00 та о 16:00.
Музиканти симфонічного оркестру і фігуристи разом вийдуть на лід в унікальному проекті «Ice Symphony - Симфонія льоду»

Проекту «Ice Symphony» немає аналогів в Україні - стверджує автор його ідеї, заступник директора МАСО «Слобожанський» Олександр Дворніченко. «Не можу назвати цей проект модним словом «шоу». Адже фігурне катання, як і жива класична музика, - це мистецтво, прекрасне і витончене. І не випадково, що виступи фігуристів проходять саме під класичну музику. – розповідає Олександр. – Але поєднати ці два види мистецтва під одним дахом - завдання непросте. Якщо для фігуристів лід - звична «стихія», то для симфонічного оркестру зовсім навпаки. Все-таки музикантам зручніше виступати в концертному залі, та й музичні інструменти добре звучать тільки в теплому приміщенні. Починаючи два роки тому цей проект, ми розуміли, що ризикуємо, але нам вдалося впоратися з технічними труднощами і тепер ми прагнемо, щоб кожен наступний концерт був кращим за попередній».

Програма третього «Ice Symphony» буде особливо цікавою, вважає одна з його організаторів Юлія Білецька. Ось уже 20 років Юлія, майстер спорту ще СРСР, працює тренером міської дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву. За ці роки нею підготовлено кілька десятків спортсменів міжнародного рівня, серед них переможці та призери всеукраїнських і міжнародних змагань, учасники олімпійських ігор. «У цьому році, глядачі побачать поодинокі, парні та групові виступи з елементами акробатики – «некласичні» для фігуристів, а також номери з стрічками і полотнами». Та й виступати фігуристи будуть не тільки під класичну музику. Симфонічний оркестр, розміщений прямо на льоду, зіграє також популярні джазові композиції і мелодії закордонної естради. У поєднанні з барвистими світловими інсталяціями та виступами фігуристів, вважають організатори, це повинно справити незабутнє враження на глядачів.

Вражає і склад фігуристів - учасників проекту. Серед них як починаючі спортсмени, так і визнані майстри – бронзовий призер чемпіонату України Михайло Лейба і переможниця чемпіонату України, учасниця чемпіонату світу Аліна Білецька, чемпіон України серед юнаків Матвій Єфименко. За Матвієм Єфименко вже встигла закріпитися репутація фігуриста-вундеркінда. Фігурним катанням він займається з трирічного віку. У свої 12 років Матвій вже виграв 4 чемпіонати України в своїй віковій групі, а в листопаді минулого року став першим на чемпіонаті України серед юнаків, де його суперниками були 16-річні спортсмени. Широку популярність юному даруванню принесла участь в загальнонаціональному телешоу «Крутіший за всіх» на телеканалі «Інтер». Матвій братиме участь в проекті «Ice Symphony» вже втретє і зізнається, що кожен раз, робить це із задоволенням.

Брати участь в проекті подобається всім фігуристам і тренерам - стверджує Юлія Білецька. Адже на змаганнях виступи обмежені часом і необхідністю виконувати обов'язкові елементи. На «Ice Symphony» таких обмежень немає, що дозволяє учасникам показати всі свої можливості а тренерам відкриває свободу для творчості. Тому фігуристи, багато з яких готуються до відповідальних змагань, із задоволенням додатково репетирують програму після багатогодинних тренувань: «Зараз Максим Лейба і Матвій Єфименко інтенсивно готуються до чемпіонату України, який пройде прямо напередодні і на «Ice Symphony» потраплять, можна сказати, «з вокзалу».

А ось для диригента Харківського театру опери та балету Юрія Яковенко виступ на льоду стане першим в його багаторічній диригентській кар'єрі. Проте брати участь в нестандартних для симфонічного оркестру програмах йому не звикати. Він диригував МАСО «Слобожанський» на проекті «Симфо хіп-хоп», в якому оркестр грав з популярною групою ТНМК, концерті «Діалоги з оркестром», з легендою світового джазу Аркадієм Шилклопером, а також в проекті «Сімфобитва» - творчому змаганні диригентів. У минулому році ці концерти з великим успіхом пройшли в Києві та Харкові. Сам диригент каже, що йому подобається працювати з Молодіжним оркестром, пробувати себе в чомусь новому, і переконаний, що «Ice-Symphony» обов'язково сподобається глядачам.

Нагадаємо, що концерти «Ice Symphony - Симфонія льоду» пройдуть в Льодовому комплексі «Салтівський лід» (просп. Тракторобудівників 55Б) в суботу, 9 лютого, початок о 14:00 та 16:00.

Наступний виступ МАСО «Слобожанський» відбудеться в Будинку Алчевських (вул. Жон Мироносиць, 13) в п'ятницю, 22 лютого. Це буде концерт «Reznik & Sokolov. «Час класики», в якому виступлять колишні харків'яни, а нині відомі музиканти, які проживають за кордоном - диригент Роман Резнік і скрипаль Валерій Соколов.

comments powered by HyperComments