На Харківщині розвивається книговидавництво, проте читає не так багато людей

Середа, 27 лютого 2019, 16:11
Про те, в якому стані зараз знаходиться книговидавництво, розповіли харківські літератори та книговидавці.
На Харківщині розвивається книговидавництво, проте читає не так багато людей

Голова ХОО Національної спілки письменників України Анатолій Стожук розповів, що за останні кілька років рівень книговидавництво помітно зріс. На сьогоднішній день харківські друкарні та книжкові фабрики працюють на європейському рівні.  

«Видавці не скупляться, залучають нові матеріали, талановитих дизайнерів, – розповів Стожук, – так що з поліграфічного боку українська книга вдалася. Але наскільки цей ринок може бути широким, наскільки він може зростати з року в рік – про це вже важко сказати. Тому що, з одного боку, є фінансові обмеження покупців,які не завжди спроможні викидати досить значні кошти. Бо як не крути, а книжка сьогодні дуже дорога і фінансово не завжди доступна. З іншого боку, як показує аналіз, номенклатура книг не може розширюватися інтенсивно. Адже вона бракує автури».

Він розповів, що такі висновки зробив на підставі двох останніх конкурсів, які проходили в Харкові в рамках львівського книжкового форуму. У 2018 в номінації «проза» взагалі не було визначено переможця. Як зазначив Стожук, це тривожний сигнал, адже  проза є основоположним жанром літератури.

Генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов в свою чергу повідомив, що в Україні за 2018 рік було надруковано близько 40 мільйонів книжок. Це близько 19 тисяч назв. Половина накладу – це книги, видані для освітнього процесу за рахунок державного бюджету.

«Це всього дві книжки на одного громадянина України, – розповів Круглов, – для порівняння: в Німеччині на одну людину видається вісім книжок, в Росії – шість, в Китаї – 5,5, в Британії – 7. В нас показники видання книжок на одну особу не дуже».

Зокрема, дитяча письменниця Юлія Ран розповіла, що сьогодні діти зовсім не гребують читанням книжок. Змінилися хіба що їх смаки – наймолодшим читачам хочеться якогось інтерактиву, можливості впливати на сам процес, наприклад, розфарбовуючи малюнки чи домальовуючи щось своє.  А Тимур Курганов, директор видавництва «Фабула» в свою чергу заявив, що нині харківські бібліотеки переживають не найкращі часи. Там не вистачає як фінансування, так і нових книг. Та і взагалі – культура відвідання бібліотек у харків‘ян не дуже розвинена.

comments powered by HyperComments