Харків‘ян продовжують знайомити з французьким кінематографом

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 22 березня 2019, 16:49
В Харкові триває фестиваль франкомовного кіно – Дні Франкофонії.
Харків‘ян продовжують знайомити з французьким кінематографом

В кінотеатрі «Планета кіно» стартував фестиваль «Дні Франкофонії». В його межах кожного дня – з 21 по 27 березня – проходять покази фільмів від франкомовних режисерів. За словами організаторів, цей фестиваль має популяризувати франкомовну культуру та французьку мову в різних країнах світу. А ще – доносити до глядачів такі цінності, як свобода, повага до прав людини та культурне різноманіття.

«Фестиваль «Дні Франкофонії» несе в собі чимало цінностей, – підкреслив директор ГО «Альянс Франсез Харків» Тимоте де Майар, – і одна з цінностей, яку він несе – це різноманіття. Мені здається, що сьогодні французька мова вже давно вийшла за рамки Франції. І цей фільм говорить про молодь, про соціальну спільність дітей, які з різних країни приїжджають до Франції».

Відвідувачі фестивалю можуть подивитися фільми різних жанрів – у відповідному списку є і драма, і комедія, і сімейне кіно, і анімація. Всі вони транслюються мовою оригіналу з українськими чи російськими субтитрами. І першим фільмом, показаним в межах фестивалю, стала стрічка «Витівки Софі». Він був знятий за дуже популярним у Франції романом графині Софії де Сегюр. В Україні ж ця книга не дуже відома для широкого загалу.

«Під час фестивалю будуть представлені фільми абсолютно різних жанрів – комедія,анімація, драма, – розповіла директорка ГО «Альянс Франсез Харків» Наталія Бикова, – і найцікавіше те, що вони звучать мовою оригіналу. І це чудово. Адже в Харкові рідко можна потрапити на кіносеанс, на якому фільм демонструється мовою оригіналу. Ті, хто не володіє французькою мовою, можуть читати субтитри».

Міжнародний фестиваль «Дні Франкофонії» проходить в Україні завдяки зусиллям посольств таких країн, як Франція, Бельгія, Канада, Ліван, Марокко та Швейцарія. І Харків став одним з українських міст, який приєднався до фестивалю.

comments powered by HyperComments