Вперше в Україні в Харкові прозвучить легендарна «Червона скрипка» Страдіварі

Вівторок, 2 квітня 2019, 18:05
Один з найвідоміших музичних інструментів - легендарна «Червона скрипка» роботи Антоніо Страдіварі, вперше прозвучить в Україні.
Вперше в Україні в Харкові прозвучить легендарна «Червона скрипка» Страдіварі

Дивовижна історія цього інструменту послужила сюжетом для фільму "Червона скрипка", що здобув численні нагороди в області кіномистецтва, в тому числі і премію "Оскар" за кращу музику (2000 рік). Стрічка оповідає про те, як скрипка містичним чином впливає на долі людей. Покази фільму пройдуть в Будинку Алчевських (ДК Поліції) 5 і 12 квітня. Початок показів о 19:00, вхід вільний. А звучання легендарного інструменту можна буде почути вже 10 травня, на сцені Палацу студентів Національного юридичного університету на концерті "Містична" Червона скрипка ".

Скрипка Страдіварі 1720 року – відома як «Червоний Мендельсон» або «Червона скрипка». Свою назву інструмент дістав через незвичайний червоний колір, який надає йому оригінальний лак. Проте «Червона скрипка» знаменита не лише оригінальним кольором. Інструмент має довгу і цікаву історію, яка, як вважається, надихнула канадського режисера Франсуа Жирара на створення фільму «Червона скрипка». Сюжет кінокартини охоплює чотири століття, а його головний герой -- загадкова червона скрипка, яка містичним чином здатна впливати на долі людей. Згідно сюжету, ще в XVII столітті скрипковий майстер Нікколо Буссотті створив дивовижну за своїм звучанням скрипку. Це сталося напередодні народження його сина. Але дитина і дружина майстра померли при пологах. Зачинившись в майстерні, охоплений горем Буссотті додав в лак для скрипки кров своєї дружини і її душа відродилася в скрипці. Проходили століття, а інструмент залишався таким же, як і в перший день створення. Подорожуючи по різних країнах, скрипка потрапляла до різних людей, після чого в їхньому житті відбувалися зміни. Кілька разів саме її існування було під загрозою, але кожного разу, обставини, містичним чином, складалися так, що інструменту вдавалося вціліти. У 2000 році фільм отримав премію «Оскар» за кращу музику (композитор - Джон Корільяно). Переглянути кінокартину можна буде в Будинку Алчевських 5 або 12 квітня, обидва покази - о 19:00, вхід вільний. Після показу, обіцяють організатори, відбудеться розіграш квитків на концерт "Містична" Червона скрипка ", на якому можна буде почути легендарний інструмент. Сам концерт пройде в п'ятницю 10 травня, у Палаці студентів Національного юридичного університету. Початок - о 19:00. Він стане першим виступом в Україні американської скрипальки Елізабет Піткерн - володарки легендарного інструменту.

А ось реальна історія "Червоної скрипки» не менш дивовижна ніж та, що викладена в знаменитому фільмі. Створена легендарним Антоніо Страдіварі в 1720 році, вона змінила багатьох власників. Незабаром після створення її сліди загубилися. Тільки в 30-х роках минулого століття скрипка несподівано знайшлася в Берліні.  Свого часу вона належала сімейству Мендельсонів – нащадкам великого композитора Фелікса Мендельсона. У 50-х роках інструмент купив один американський промисловець. У 1990 році скрипка потрапила до Елізабет Піткерн. Інструмент юній американській скрипальці на аукціоні Christie's в Лондоні купив її дідусь, в подарунок до шістнадцятиріччя. «Цей аукціон відбувся в День Подяки, – згадує Елізабет, – і завжди, цього дня я висловлюю свою вдячність за все можливості, які у мене є». А ще, Елізабет Піткерн вважає, що її зустріч зі скрипкою не випадкова. «Дійсно, в якійсь мірі, я вірю, що це доля. - каже Елізабет. - Уже при першому дотику до цього інструменту, я відчула особливу легкість. Люди щось говорили, коментували, а я опинилася в своєму власному світі, оточеному звуками цієї скрипки».

Окрім цікавої історії і незвичайного кольору «Червона скрипка» має низку унікальних якостей: «Грати на цій скрипці нескінченно натхненно. - стверджує Елізабет Піткерн - У неї незвичайна якість звуку, простота виконання і потужність, що вирізняє її з поміж інших скрипок, а тональна палітра настільки різноманітна, що грати на ній ніколи не нудно».

Нагадаємо, що концерт «Містична Червона скрипка» відбудеться в Палаці студентів Національного юридичного університету в п'ятницю, 10 травня. Початок о 19:00. А покази фільму "Червона скрипка" пройдуть по п'ятницях 5 і 12 квітня в Будинку Алчевських (ДК Поліції). Початок - о 19:00.

Придбати квитки на концерт можна на Інтернет-білет

Ресурсы МАСО «Слобожанський»

comments powered by HyperComments