В Харкові знищили дитячу плакатну виставку

Юлія Гуш  |  Неділя, 21 квітня 2019, 11:48
З двох харківських локацій раптово зникли плакати – роботи вихованців студії Aza Nizi Maza.
В Харкові знищили дитячу плакатну виставку

В п‘ятницю в Харкові в межах виставки «Плакати на колінці» в парку Шевченка та сквері «Стрілка» було вивішено близько 120 плакатів. Над їх створенням працювали близько 70 дітей віком від 17 до 15 років. Виставка «Плакат на колінці» є частиною Бієнале молодого мистецтва, який буде проходити в Харкові цієї осені. Її основною темою стало критичне мислення та взаємодія з міським простором.

«Саме бієнале розпочнеться восени, але ми вже починаємо працювати з міським простором, – розповіла Іванна Скиба-Якубова, піар-директорка Бієнале молодого мистецтва, – власне, ми хотіли почати цей діалог з містом, з тим щоб він почув дитячий голос. Але цей діалог дуже швидко закінчився – буквально протягом двох годин. І ми намагаємося з‘ясувати що сталося. Ситуація наступна: коли планували цю акцію, ми подавали прохання до Департаменту культури дозволити розмістити плакати на двох  парканах. Ми мали дозвіл, підписаний заступником комунального Департаменту Олексієм Богачем, в якому вони писали що підтримують цю акцію».

За словами організаторів виставки, ті плакати не містили жодних політичних гасел та не переслідували комерційні цілі. А враховуючи на наявність відповідного дозволу, не було жодних об‘єктивних причин зняти дитячі роботи.

«Плакати вивішували десь до п’ятої години ранку – розповів Микола Коломієць, засновник студії  Aza Nizi Maza, – я так розумію, що о дев‘ятій їх вже не було. Хто зняв – не зрозуміло. Але зняли дуже добре, адже кріпили ми їх дуже добре. І щоб їх зняти, потрібно було витратити багато зусиль та прикласти трохи мізків».

За його словами, діти за допомогою цих робіт хотіли налагодити діалог з вулицями Харкова та показати свій іронічний погляд на серйозні теми. Наприклад, на плакатах вони задавали філософські питання («Хто ти?»), переосмислювали відомі приказки («Не все золото, що золото») та просто жартували («Сьогодні в кубики грається, а завтра кубізмом займається»). Та і просто рефлексували – про мистецтво, життя, школу батьків та дорослішання.

«Нам було цікаво, як вона житиме в міському просторі, як будуть люди з нею взаємодіяти, – розповіла Скиба-Якубова, – ми були готові до того, що хтось щось домалює чи допише. Але ми просили щоб їх не знімали комунальні служби. Чи це справді зняли комунальники – ми поки що не можемо стверджувати. У нас немає доказів, над цим працює юридична служба».

На рахунок, хто таки зняв ті плакати, організатори не беруться робити які-небудь припущення. Разом з тим їх не тішила перспектива пояснювати дітям те, що їх довгоочікувана виставка не відбудеться.

«Вже зателефонували декілька мам, – розповів Коломієць, – вони просять не розповідати. Одна мама сказала: ««Мій точно буде плакати. Не кажіть».

За його словами, на виставку «Плакат на колінці» очікували не тільки діти – вона викликала значний резонанс в соціальних мережах. Разом з тим сама студія Aza Nizi Maza не буде залишатися осторонь цього інциденту та запланує яку-небудь акцію-відповідь.  

comments powered by HyperComments